4 aylık asker Jandarma Komando Onbaşı Selçuk Gökdağ (21), en son geçen Persembe günü Kandil vesilesiyle ailesiyle görüşmüştü. Baba Kemal Gökdağ, “Gelince oğlumu evlendirecektim” diye gözyaşı döktü.

ŞEMDİNLİ"DEKİ 11 şehit haberinin acısını yaşayan Türkiye, dün Elazığ"ın Palu ilçesinden gelen haberle bir kez daha sarsıldı. Palu ilçesindeki Arındık Jandarma Karakolu"nu korumakla görevli timine PKK"lı teröristlerin düzenlediği saldırıda 21 yaşındaki Jandarma Komando Onbaşı Selçuk Gökdağ şehit düştü. Acemi eğitimini 4 ay önce İzmir Foça"da tamamlayan ve geçen ay da "Komando Onbaşı" olarak usta birliğine giden Gökdağ"ın acı haberi İzmit"teki babaocağı yaktı. Şehit babası Kemal Gökdağ, “20 tane oğlum olsa 20"sini de vatan için veririm. Vatan için benim oğlum ölsün, ona şehit derim, şehit babası olurum, gurur duyarım. O son çocuğumdu. 7 çocuğumun en küçüğüydü. Bunun hayat hikayesi çok farklı, o benim içimde saklı...” diye konuştu. Gözyaşları içinde, “Çocuklarımız iyi bir eğitimden sonra görevlendirilsin” diyen baba Gökdağ, şöyle konuştu: “Üç kurşun atarak oraya gelen askerlerimizi koruyun. Bu şekildeki bütün askerleri koruyun. Sadece benim oğlumu değil. Buralara uzmanları gönderin ya da iyi bir eğitim verdikten sonra çocuklarımızı gönderin. Komutanı da bana "Çocuğun şu ana kadar senindi, şimdi benim. Askerliğini bitirip göndereceğim" demişti. Ne oldu? Cenazesi geldi oğlumun. Ben acıların adamıyım. Buna kader diyorum acılara alışığım. Bunun alın yazısı böyleymiş.”


Komando eğitimi 12 hafta sürüyor

Vatani görevini “komando” olarak yapanlar, 4 haftası temel askerlik eğitimi, 6 haftası da ihtisas eğitimi olmak üzere toplam 10 hafta eğitim görüyor. Komandolar daha sonra gittikleri iç güvenlik tugaylarında 15 gün de intibak, oryantasyon eğitimine tabi tutuluyorlar. “Dağ komando” olanların eğitimi Eğirdir Dağ Komando Okulu"nda 12"li timler halinde alıyor. “Jandarma komando”lar ise Foça ve Manisa Kırkağaç"ta eğitim görüyorlar. Vasıfsız avcı eri ve kısa dönem askerler ise 4 hafta temel askerlik eğitimi alıyorlar.


ABD"de İngiltere"de
eğitim süresi ne kadar?

New York"ta El Kaide"nin 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Afganistan"ı işgal ABD"de bu ülkede Taliban güçleriyle gayri nizami bir harp düzeninde mücadele ediyor. Yani Taliban, İngiliz, Amerikan ve Alman orduları gibi düzenli ordulara karşı bir gerilla savaşı veriyor. Burada savaşan Amerikan deniz piyadeleri (Marines) ve piyadeler (Army Infantry) ülkelerinde buna benzer şartlar altında eğitiliyor. Amerikan Ordusu"nun fiziksel ve psikolojik testlerinden geçtikten sonra deniz piyadeleri 13 hafta, piyadeler de 10 hafta temel askeri eğitim alıyor. Buradan ileri derecede eğitime geçiliyor. Deniz piyadeleri 60 gün daha, piyadeler de 13 hafta daha eğitildikten sonra, Afganistan ya da Irak"ta savaşacak duruma geliyor. İngiltere"de piyadeler için bu süre 24 hafta. İki ülkede de profesyonel askerlik olduğundan eğitim bununla da kalmıyor, askerler sürekli komutanları tarafından eğitime tabi tutuluyor ya da eğitim güncelleniyor. İngiliz ordusuna Afganistan"da savaşacak bir piyade askeri, 22 bin Pound"a ( 55 bin TL) mal oluyor.

vatan