Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Hakkari Dağlıca baskınında şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Mustafa Uysal adına memleketi Antalya'nın Manavgat İlçesi Çardak Köyü'nde yaptırılan okulun açılışına katıldı. Okul açılışında ise şehit annesi ve Bakan Şahin arasında duygusal anlar yaşandı.

Açılış sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şahin, Almanya'da devam eden Deniz Feneri davası ile ilgili soruları yanıtlarken de basına yüklenerek şunları söyledi:

"Bizde şöyle bir yanlışlık yapılıyor. Bir kişinin herhangi bir yerde isminin geçmiş olması, herhangi bir kişi hakkında dava açılmış olması, o kişinin suçlu olduğunun karinesi olarak kabul ediliyor. Yani bazı basın yayın organlarında hemen hükümler veriliyor, kararlar veriliyor, bu kararlar kesinleştiriliyor. Yargısız infaz yapılıyor. Tüm uluslararası hukuk kaideleri ve Anayasamıza göre herkes hakkında verilmiş kesin mahkeme kararı oluncaya kadar masumdur. Hiç kimseyi suçlu ilan edemezsiniz. O bakımdan bir hukukçu olarak bu konuda değerlendirme yaparken Anayasamızın bu hükmüne uygun davranmamız gerektiğini düşünüyorum."


TALİMAT YENİ DEĞİL


Adli yıl açılışı dolayısıyla Ankara'da katıldığı resepsiyonda yaptığı açıklamalara da değinen Mehmet Ali Şahin, Ergenekon davası savcıları hakkında başlatılan soruşturmanın talimatının yeni olmadığına dikkat çekti ve basında Savcı Zekeriya Öz'ün adının gündeme gelmesini yadırgadığını söyledi.


Bakan Şahin, "Bir savcı arkadaşımızın isminin sürekli gündeme getirilmesini de yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Hakim ve savcı arkadaşlarımız kendilerine verilen görevleri hukuk çerçevesi içinde yerine getirmeye gayret ediyorlar ve getiriyorlar. Sanki arkadaşlarımız yargılama görevini yaparken, suç işliyorlarmış gibi bir anlayışla kendilerinin haber konusu yapılmasını şık bulmuyorum" diye konuştu.


ANNE BAKANI TANIMADI


Şehit Uzman Çavuş Mustafa Uysal İlköğretim Okulu açılışında ise duygusal anlar yaşandı. Protokolde Bakan Şahin'in yanına şehit annesi Nefise Uysal oturtuldu. Elini öpen Şahin'e anne Uysal, "Sen kimsin?" diye sordu. Bakan Şahin ise, "Ben de senin oğlunum" diye karşılık verince anne Uysal ağlamaya başladı. Törene şehit Uysal'ın eşi Meral Uysal ve çocukları Hüseyin ve Beyza da katıldı.


Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya AKP Milletvekili Sadık Badak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlerinin katıldığı açılış töreninde Şehit Uysal'ın oğlu Hüseyin'in konuşması ise Bakan Şahin'i ağlattı. Hüseyin Uysal, şehit babasının arkasından, "Savaşsız yarınlar, barış ve ümit dolu bir Türkiye'de yaşamak istiyorum" dedi.


'CEHALETLE MÜCADELE'


Adalet Bakanı Şahin, açılış dolayısıyla yaptığı konuşmada ise, "Bölücülükle, terörle, hainlerle mücadele aynı zamanda ihanetle mücadeledir. Eğer her türlü kötülükle mücadele etmek istiyorsak bunun yolu aynı zamanda cehaletle mücadele etmekten geçer" diye seslendi.


Bakan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"2002 yılında yani biz iktidara geldiğimizde Türkiye'de 362 bin derslik vardı. Biz buna 123 bin derslik daha ekledik 6 yılda. Cumhuriyet tarihinde yapılan toplam derslik sayısının üçte biri kadar bir sayıyı 6 yıla sığdırdık. Bu önemlidir ama yeterli görmüyoruz. Derslik başına düşen öğrenci sayısı da eğitimin kalitesi açısından önemlidir. Bizden önce bir dersliğe 36 öğrenci düşerdi şimdi bu sayısı yeni açtığımız dersliklerle 33'e düştü."


Şahin, konuşmasını "Kurşun denince çocuklarımızın sadece kurşun kalemi hatırlasın istiyoruz. Çünkü Cumhuriyet 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözleri üzerine şekillenmiştir. Bu topraklar barış ve özgürlük kokan topraklar olacak" sözleriyle tamamladı.


Tüm protokolün katıldığı kurdele kesme törenin ardından Bakan Şahin, 12 dersliği, 9 öğretmeni ve 232 öğrencisi bulunan okulda incelemelerde bulundu.

Vatan