Mavi Marmara mağdurlarına ulaşan İsrail hükümeti, 6 milyon dolar ve "Üzgünüz" mesajı teklif etti, "Davaları geri çekin" dedi. Mağdur avukatı Arıtürk, "Ahlaki değil. Türkiye'yi devre dışı bırakmayız" diyerek teklifi reddetti Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da düzenlenen kanlı baskının ardından İsrail hükümetinin, Türkiye'yi saf dışı bırakarak,mağdurlara uzlaşma teklif ettiği ortaya çıktı.

Baskında ölen 9 Türk vatandaşının aileleriyle, yaralanan mağdurları temsil eden Avukat Ramazan Arıtürk'ün Habertürk'e yaptığı açıklamaya göre İsrail hükümeti, yaklaşık 1 ay önce bir büyükelçi aracılığıyla şu teklifi sundu: "İstanbul'daki bir Musevi vakfına 6 milyon dolar para aktaralım, bu para mağdurlara tazminat gibi ödensin. İsrail hükümeti olarak damağdurlara ve ailelerine 'Üzgünüz' mesajımızı iletelim. Siz de ulusal ve uluslararası yargıdaki davalarınızı geri çekin."

'MAĞDURLARIN ORTAK KARARI'
Ancak Arıtürk, elçiye "Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni atlayarak yapılan böyle bir teklifi kesinlikle kabul etmiyoruz, bu teklifi de ahlaki açıdan doğru bulmuyoruz" yanıtını verdi. "Dışişleri Bakanlığı'na yapılan teklifi ve reddettiğimizi aktardık. Kendileri de tavrımızın son derece yerinde olduğunu belirterek, teşekkür ettiler" bilgisini veren Arıtürk, "ret"inmüvekkillerinin ortak kararı olduğunu da kaydetti. Arıtürk, "Bu olay bir insanlık suçu. Biz Türkiye'deki soruşturma tamamlanarak bir an önce dava açılsın diye bekledik. Tazminat davalarını bile erteledik. Önceliğimiz bu insanlık suçunu işleyenlerin yargılanması" diye konuştu.

Mavi Marmara'da 18 bin 32'şer yıl hapis istemi
İsrail'in Mavi Marmara gemisine düzenlediği, 9 Türk'ün öldüğü baskınla ilgili soruşturma tamamlandı. İddianameyi tamamlamak için İsrailli askerlerin kimliklerinin bildirilmesini bekleyen Savcı Mehmet Akif Ekinci, dün Dışişleri'nden herhangi bir yanıt gelmeden iddianameyi başsavcılığın onayına yolladı. Resmi yanıt gelmediği için dava açamayan Savcı Ekinci'ye İHH avukatlarının baskı yaptığı, önceki akşam İHH avukatlarının Başsavcı Turan Çolakkadı ile görüşmelerinin ardından iddianamenin mevcut haliyle onaylanmasına karar verildiği öğrenildi.

Sabah onaylanan 144 sayfalık iddianame, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Askerler hakkındaki soruşturma dosyası ise ayrıldı. İddianamede 490 kişi mağdur-şikâyetçi olarak yer aldı. Baskın emrini veren dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, "şüpheli" olarak yer aldı. Şüpheliler için "canavarca hisle öldürme suçuna azmettirmek''ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlamalara ilişkin şikâyetçi sayısı dikkate alınarak 18 bin 32'şer yıla kadar hapis istendi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iddianame ile ilgili "Bu, hukuki bir süreç olduğu için bizim nihai hükümde bulunmamız doğru olmaz. Ama vatandaşlarımızın haklarını hem ulusal hem uluslararası düzeyde korumak, bu hakların takipçisi olmak bizim için bir görevdir" dedi.