Kayseri'de bir Gazi madalyasını geri vereceğini açıkladı.

Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse, PKK'lı bir grup teröristin teslim olmasını değerlendirirken, ''Son terörist adalete ve güvenlik güçlerimize teslim olmadan bizim desteğimiz söz konusu olamaz. Aradaki kan kalkmadan, yerle gök birleşmeden böyle bir destek verilemez'' dedi. Başkan Hamit Köse, düzenlediği basın açıklamasında, kendilerini, ''Vatanın birlik ve bütünlüğü için devletin emirleri gereği Güneydoğu'da terörle mücadele ederken hayatını kaybeden şehit yakınları'' şeklinde tanımlayarak şöyle konuştu:

''Kürt açılımı, demokratik açılım, milli mutabakat gibi boş laflarla kapı kapı dolaşıp sözde barış çanları çalıyorlar. Konunun muhatabı olmayan, ilgisiz kişilerle görüşüp destek aldıklarını, kamuoyunun ve şehit ailelerinin bile kendilerini desteklediklerini söylüyorlar. Bu tamamen uydurmadır. Son terörist adalete ve güvenlik güçlerimize teslim olmadan bir destek söz konusu olamaz. Aradaki kan kalkmadan, yerle gök birleşmeden bir destek verilemez.'' PKK terör örgütünden bir grubun Pazartesi günü Habur sınır kapısından giriş yaptığını hatırlatan Köse, teröristlerin ''adeta devlet töreni ile karşılandığını'' öne sürdü.

Karşılama sırasında bir siyasi parti milletvekillerinin devlete meydan okurcasına basın açıklaması yaptığını dile getiren Köse, söz konusu karşılamanın şehitlerin kemiklerini sızlattığını kaydetti. Köse, teslim olan teröristlerin ''teslim olmak'' sözünü kullanmadıklarını da belirterek, ''Yani yaptıkları işten, terörden, adam öldürmeden, polise, askere silah atmaktan dolayı pişman değillerdir. Teslim olmayı kabul etmeyen ve buraya anlaşmak için geldiğini söyleyen teröriste kucak açılmıştır'' diye konuştu.

KARŞILAMAYA SUÇ DUYURUSU

Söz konusu karşılama hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da belirten Köse, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Pişman olmadığını söyleyen ve pişmanlık yasasından yararlanmak istemeyen teröriste zoraki pişmanlık hükümleri uygulanarak cezasının azaltılmasını veya hiç ceza verilmemesini istemek utanılacak bir durumdur. Teslim olmaya gelen kişilerin PKK terör örgütüne bağlı olduklarını herkes bilmektedir. Buna rağmen günler öncesinden bazı kişilerin, belediye başkanlarının ve siyasi partilerin sınır kapısında çadır kurmaları, karşılama merasimi yapmalarına izin verilmiştir.Buraya katılan kişiler suçu ve suçluyu övme fiilini işlemişlerdir. Suç işlemişlerdir. Buna izin verenler de görevlerini ihmal ve suistimal etme suçunu işlemişlerdir. Basit bir yürüyüşte bile Valilik izni arayan, gaz kullanarak göstericileri dağıtanlar burada görevlerini yapmamıştır.'' Açıklamanın ardından bir gazetecinin İçişleri Bakanı ile şehit ailelerinin görüşmesi sırasında siz de oradaydınız. Orada size söylenenler ile yaşananlar örtüşüyor mu?'' şeklindeki sorusu üzerine Köse, ''Bu açılımda boğulmadır. İçişleri Bakanı, ilgisiz, alakasız kişilerin kapısını çalmaktadır. Asıl muhatap burada bulunan şehit yakınlarıdır'' yanıtını verdi.

ŞEHİT YAKINLARI TEPKİLİ

Açıklamanın ardından söz alan ve şehit anne, baba ve akrabaları söz konusu süreç içerisinde yaşananlara karşı tepkilerini dile getirdiler. Adının Ayşe Çelik olduğu öğrenilen bir şehit annesi, çocuğunu geri istediğini ifade ederek, ''Onları (PKK'lıları) getirdiğiniz gibi bizim çocuklarımızı da getirin. Bizim geride kalan çocuklarımız, torunlarımız mezar taşına sarılıyorlar'' dedi. Konuşurken bir ara fenalaştığı görülen Çelik, yanındaki diğer şehit yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Şehit kardeşi olduğu öğrenilen Müzeyyen Taşyürek ise, yaşananların bir oyun olduğunu öne sürdü. Teröristin mezar taşına şehit yazıldığı için dava açıldığını ve sonrasında berat kararı çıktığını belirten Taşyürek, ''Eğer ordu bizsek, bu devlet, millet için ölene şehit deniyorsa, niye teröristin mezar taşına şehit yazılmasına bu devlet izin veriyor. Biz niye savaşıyoruz?'' diye konuştu.

GAZİ MADALYASINI GERİ VERİYOR

Kayseri, Antalya ve Kütahya'da, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olmasıyla yaşanan gelişmelere tepki gösterildi. Kayseri'de kendilerine ''Türk Milli Güçler Birliği'' adı veren bir grup sivil toplum örgütü temsilcisi ve bazı gaziler ile şehit aileleri, Valiliğe geldi.

Tekerlekli sandalyesiyle grupta bulunan gazi Mete Kurt, kendisine verilen devlet övünç madalyasını Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmek üzere Vali Mevlüt Bilici'ye iade etmek istediğini söyledi.

Bu sırada polis ekipleri, valilik makamı önünde toplananları uzaklaşmaları konusunda uyardı. Polis yetkililerinin içeriye 2 temsilci alacaklarını söylemeleri üzerine Türk Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Daha sonra, Öztürk ile bir dönem Türkiye Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanlığı yapan gazi Mete Kurt Valiliğe alındı.

Bazı gazi ve şehit aileleri ise son gelişmeler karşısında ''bu yükü taşıyamadıklarını'' belirterek, devlet övünç madalyalarını iade edeceklerini bildirdi.

Gazi Kurt, valilik çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Vali Bilici'nin yerinde olmadığını, madalyayı iade etmek için randevu talebinde bulunduklarını belirtti.

Kurt, 8 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra vatani görevini yaparken mayın patlaması sonucu bacaklarını kaybettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Birkaç gündür büyük bir tiyatro oyunuyla ve kahramanca karşılanan, ne yazık ki hiçbir ceza almadan serbest bırakılan hainlerle mücadele sırasında, alçakça tuzakladıkları mayına temas sonrası iki bacağımı kaybettim. Yaptığım hizmet, feda ettiğim gençliğim ve sağlığım devletime helaldir. Ancak son gelişmeler karşısında madalyamı taşımamın bir anlamı kalmamıştır.'' /akşam