Şehiriçi yollarda hatalı sürücülerin korkulu rüyası haline gelen Elektronik Denetim Sistemi (EDS), artık şehirlerarası yollarda da uygulanacak. Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nda alınan kararla, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde trafikte başarılı bir şekilde uygulanan kameralı denetim, şehirlerarası karayollarında da kurulacak ve yaygınlaştırılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz hafta toplanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nun aldığı kararlar açıklandı. Buna göre, trafik kazalarında meydana gelen ölümleri azaltmak için trafik eğitimi, denetimi, ulaşım altyapısı ve mevzuat başta olmak üzere birtakım kanuni düzenlemelerin yapılması kararı alındı. Bu kapsamda, sürücülere ve araçlara ilişkin etkin denetim sistemleri kurulacak. İstanbul'da başarılı bir şekilde uygulanan elektronik denetim sistemleri (EDS) bilhassa şehirlerarası yollarda giderek yaygınlaştırılacak. Ayrıca belediyelerin de şehir merkezlerinde bu denetim sistemlerini kurmalarıyla birlikte tüm kentlerde etkin bir denetim sağlanacak. Trafikte uyuşturucu ve keyif verici madde araması, adlî makamların iznine gerek olmaksızın yapılacak. Kış lastiği kullanımı mevsim ve bölge koşulları çerçevesinde zorunlu hale getirilecek.

Ulaşım altyapısının artırılması konusunda da birtakım çalışmaların yapılması kararı alan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, uzun vadede atılması gerekli adımları şöyle sıraladı: "Kent ve ulaşım planları birbirine uyumlu olarak hazırlanacak. Bu planlarda yaya ve bisiklet önceliği göz önünde bulundurulacak. Belediye ve ilgili kurumlarca trafik işaretlemelerinin standartlara uygun yapılması sağlanacak. Şehiriçi ve şehirlerarasında güvenli yol tasarım ve standartları geliştirilerek uygulanacak."

Kurulda alınan diğer kararlar da şu şekilde sıralandı: "Eğitim alanında, büyükşehir belediyelerince "çocuk trafik eğitim parkları"nın zorunlu olarak yapılması, aday sürücülük uygulamasının başlatılması, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde "trafik güvenliği eğitim merkezi" kurulması, üniversiteler bünyesinde yüksekokul, lisans ve lisansüstü eğitim programlarının açılması ve bu alanda eğitim görenlerin sektörde öncelikli olarak istihdamı sağlanacak."

YOL KENARLARINA HELİKOPTER PİSTİ

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, trafik kazalarına en kısa sürede müdahale edilmesi amacıyla, karayolları kenarlarında ambulans helikopterlerin inebileceği pistlerin yapılmasını kararlaştırdı. Yüksek Kurul toplantısında; trafik kazalarında meydana gelen ölümleri yüzde 50 oranında azaltmak için trafik eğitimi, denetimi, ulaşım altyapısı, mevzuat, ilk ve acil yardım hizmetleri alanlarını kapsayan 'Karayolu Trafik Güvenliği 10 Yıllık Eylem Planı'nın uygulamaya konulması kararlaştırıldı. Ayrıca Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nun, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 4'üncü maddesi uyarınca 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren her 6 ayda bir yapılmasının usul haline getirilmesi ve konunun hassasiyetle takip edilmesi kararlaştırıldı.

Kaynak: Zaman