Bakanlık bunun için tüm şehirlerde güvenli yeni yerleşim alanları arayışına başladı. Türkiye'nin en önemli sorunları arasında yer alan gecekondularla doğal afetlerde yıkılma riski bulunan binalara kesin çözüm geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 81 ilin valisine birer mektup göndererek, kent sınırları içerisinde güvenli şehirlerin kurulabileceği, depreme ve afetlere dayanıklı yeni yerleşim yerlerini tespit edip kendisine bildirmelerini istedi. Bakanlık, valilerin belirlediği güvenli yerleşim yerlerine gecekondularla, kentin çeşitli yerlerindeki deprem ve benzeri tabi afetlerde yıkılma riski olan binaları taşıyıp modern şehirler inşa edecek.
 
Kentsel dönüşüm seferberliği
 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TOKİ'den sonra yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı teslim ettiği Erdoğan Bayraktar işe hızlı başladı. Bakanlığın en önemli ve öncelikli iki çalışma alanı olarak; gecekondu dönüşümleri ile Türkiye'yi olası bir doğal afete hazırlıklı hale getirecek kentsel dönüşümlere odaklayan Bakan Bayraktar, bu sorunları çözmek için seferberlik başlatıyor. Bayraktar, bu amaçla tüm illerin valilerine gönderdiği mektupta şöyle dedi:
 
"Şehirlerimizin en önemli sorunu denetim dışı gerçekleşmiş, yasal olmayan ya da sonradan yasalara uygun duruma getirilmiş niteliksiz yapılaşmalardır. Kentsel dönüşüm konusunun özellikle afet öncelikli olarak ele alınması kaçınılmazdır. Afet öncesi risk yönetimi çerçevesinde kırsal alanlardan büyük şehirlere kadar kapsamlı bir iyileştirme ve doğal afetlere hazırlıklı yerleşimler için kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması yönünde gerekli adımlar atılmaktadır."
 
Yeni alanları bildirin
 
Bakan Bayraktar mektubunda, sorunun çözümü için devletin tüm kurumları ile sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin birlikte hareket etmesini isterken, konunun partiler üstü bir devlet meselesi olarak ele alınabilmesi için siyasi kazanım beklentisinden uzak olarak bütün çevrelerle işbirliği yapılması gerektiğini dile getirdi. Zarar azaltma öncelikli kentsel dönüşüm çalışmalarında mahalli idarelerle birlikte hızlı ve etkili projelendirme ve uygulamaların gerçekleştirileceği belirtilen mektupta, valilere verilen kritik görev şöyle ifade edildi:
 
"Doğal afetlere hazırlık bir Türkiye için şehirlerimizin modernleştirilmesi ve insan hayatını tehdit eden risklerden arındırılacak şekilde yanabilir şehirler oluşturulması amacıyla Bakanlığımızın, valiliğinizin ve iliniz dahilindeki belediyelerin işbirliğinde, öncelikle afetlerden en az zarar görebilecek alan ve bölgelerin araştırılarak bu alanlardan kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenebilecek bölgelerin tespit edilmesi, bu alanlara ilişkin bilgi ve belgelerin Bakanlığımıza iletilmesini rica ederim." 
 
bugün