Meclis'ten geçen 224 maddelik Torba Kanun Tasarısı esnaftan çalışana, üniversite öğrencisinden şoförlere kadar toplumun her kesimini ilgilendiren hükümler içeriyor.

Meclis'ten geçen 224 maddelik Torba Kanun Tasarısı esnaftan çalışana, üniversite öğrencisinden şoförlere kadar toplumun her kesimini ilgilendiren hükümler içeriyor.

Düzenleme, belediyelerin de yüzünü güldürecek. Yerel yönetimler, kendi öz kaynaklarıyla kurdukları elektronik denetleme sistemleri (EDS) sayesinde kesilen trafik cezalarından yüzde 30 pay alacak. Böylece başta büyük şehirler olmak üzere 81 ilde önemli trafik noktalarını kameralı sistemle donatan belediyeler büyük bir gelire ulaşmış olacak. Ödemeler aylık olarak gerçekleştirilecek ve belirlenen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyeye aktarılacak

145 kamera ile İstanbul'da uygulanan, Ankara'da birkaç noktada hizmet veren kameralar, İzmir ve Kayseri gibi şehirlerde ise deneme aşamasına geldi. Sistem, kanunun uygulanmaya başlanması ile hızla Türkiye geneline yayılacak. EDS kameraları ile 12 Nisan 2007-31 Aralık 2010 arasında 1 milyon 113 bin 369 sürücüye 124 milyon 28 bin 367 TL ceza kesildi. Kurulum maliyeti 4,5 milyon TL olan sistem ile 845 bin kırmızı ışık, 136 bin emniyet şeridi ve 105 bin tramvay yolu ihlali tespit edildi. Kent genelinde 114 noktada kırmızı ışık, 14 noktada emniyet şeridi, 15 noktada tramvay yolu ihlali ve 3 noktada hız tespit sistemi kamerası bulunuyor.

Elektronik Denetleme Sistemi (EDS), 15 milyona yaklaşan nüfusu ile Avrupa'nın 21 ülkesini geride bırakan İstanbul'da 2007 yılından bu yana uygulanıyor. EDS sayesinde sürücüler ciddi anlamda kurallara uymaya başladı.

İstanbul'da 145 noktada uygulanan 'EDS kameralı takip sistemi' ile kural ihlali yapan sürücülere cezalar anında kesiliyor. Her gün binlerce kural tanımaz sürücü, ceza yerken Hazine, binlerce lira kazanıyor. Meclis'te görüşülerek yasalaşan torba kanunda teknik cihazlarla (EDS) tespit edilen kural ihlalleri ile ilgili kesilen cezalara belediye payı eklendi. Tasarının yasalaşması ile birlikte kent genelinde birçok noktayı kameralı sistemle donatan belediyeler önemli bir gelire ulaşacak. Kameralar sayesinde kesilen cezalardan belediyeler yüzde 30 pay sahibi olacak. Torba kanunda kabul edilen 60. maddeye göre 2918 sayılı kanuna ekleme yapıldı. Kabul edilen madde ile belediyelerce kendi bütçe kaynakları kullanılarak, karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını temin etmek amaçlarına hizmet etmek üzere kurulmuş veya kurulacak elektronik sistemlerden pay alacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce trafik ihlallerinin tespitinde belediyelerce kurulan kamera ve teknik cihazların kullanılması durumunda kesilen trafik idari para cezasının yüzde 30'u belediyelere aktarılacak. Ödemeler aylık olarak gerçekleştirilecek ve belirlenen ayın sonuna kadar Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyelere 'sistem kullanımı hizmet bedeli' olarak gönderilecek. Madde kapsamında hizmetinden yararlanılacak elektronik sistemlerin taşıması gereken teknik özellikler, kurulması gereken yerler belediyelerle yapılacak protokoller ve maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca (Emniyet Genel Müdürlüğü) müştereken belirlenecek.

zaman