Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1987 yılında ortaya atılan, bir proje olarak hayata geçirilen ve artık tüm dünya tarafından kabul gören “şehir sağlığı” kavramının Türkiye"de 1993 yılında “Sağlıklı Şehirler Projesi” olarak tanıtıldığını kaydeden Doç. Dr. Didem Evci Aydın"ın bu konuda bir ilke imza attığını söyledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan ADÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci “DSÖ her şehri bir canlı organizma olarak kabul etmektedir. Her şehir nefes alır, büyür, gelişir, kendisinden yeni, ufak şehircikler doğar ve belli bir süre sonra ölmeye başlar. Ölüm göçler ve/veya kendi kendini yıpratma, sağlık sorunları ile ortaya çıkar. İşte DSÖ şehrin sağlığının korunması, sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavi amacıyla şehir sağlığının yerel yönetimlerce plan ve programlarının ilk sırasına alınmasını önermektedir. Nasıl insan sağlığı için birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları varsa, şehir sağlığı için de şehir sağlığı merkezleri oluşturulması yararlı olacaktır. Türkiye"de ilk şehir sağlığı merkezi 2004 yılında Aydın"da kurulmuştur “ dedi.
Doç. Dr. Didem Evci Koordinatörlüğünde, Aydın Belediyesi bünyesinde kurulan merkez şehrin sağlık göstergelerini toplayarak şehrin bir sağlık profilinin ortaya konmasını sağladı. Aynı tarihlerde şehir sağlığı bir ders konusu olarak işlenmeye başlandı ve bu da Türkiye"de bir ilk oldu. 2006 yılında şehir sağlığı konusunu bir sivil toplum hareketi haline getirmek üzere başkanlığını Prof. Dr. Erdal Beşer"in ve başkan yardımcılığını Doç. Dr. Didem Evci"nin yürüttüğü Şehir ve Halk Sağlığı Derneği yine Aydın"da kuruldu.
ÇALIŞMALARI RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI
Doç.Dr. Didem Evci yerel yönetimler, sivil toplum örgütü ve eğitim alanında şehir sağlığı kavramını yerleştirmeye yönelik ulusal çabalarına bir de bilimsel alan ekledi. 20 Mayıs 2009 tarih ve 27233 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanarak yürürlüğe giren “Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi” şehir sağlığı hakkında tüm bilimsel çalışmalar için bir referans kuruluş özelliğini taşıyor. Tüm bu çalışmaların duyurulması ve paylaşılarak geliştirilmesi için 1 Haziran 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan, Ankara"da yayınlanmakta olan “Şehir Sağlığı-City Health” dergisi de Doç. Dr. Didem Evci"nin editörlüğünde iki ayda bir yayınlanacak.
“AYDIN MERKEZ OLMALIDIR”
Türkiye"de Şehir Sağlığı konusunu ilk işleyen ilin Aydın olduğunu bu nedenle ilin bir merkez olabileceğini belirten Doç. Dr. Evci, “Aydın marka şehir tanımlamasının konuşulduğu şu günlerde “Şehir Sağlığı Merkezi” haline gelmiş bir il olmasını bir avantaj olarak kullanmalıdır. Şehir sağlığı çalışanları eğitilmeli ve bu kavram ilköğretimden başlayarak yaygınlaştırılmalıdır. Sağlık çalışanları, şehir planlamacıları, çevre bilimciler, yerel yönetimciler vb. tüm ilgili sektörler şehir sağlığı merkezinde çalışmalı ve halkla birlikte projeler geliştirmelidirler” ifadelerine yer verdi.