Diyarbakır"da şehit olan nişanlısı için tazminat isteyen genç kıza Milli Savunma Bakanlığı "hayır" yanıtı verdi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ise üzüntü yaşaması ve evlenme şansının azalacağı endişesi duyabileceği gerekçesiyle genç kıza tazminat verilmesini kararlaştırdı.

ASKERİ Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) 2. Dairesi, astsubay nişanlısı Diyarbakır"da şehit düşen genç kıza manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. AYİM, genç kızın nişanlısının şehit olması nedeniyle duyduğu üzüntü ve ilerde evlenme şansının azalacağı endişesi duyabileceği kriterlerini dikkate alarak tazminata hükmetti.

Diyarbakır"da keşif ve gözetleme faaliyetlerini yürütürken, görev yaptığı timin teröristlerle çatışması sonucu şehit düşen astsubayın anne, baba ve kardeşlerinin yanı sıra nişanlısı da tazminat istedi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) “nakdi tazminat” ile davacı baba ve annenin maddi ve manevi zararlarının karşılandığını, nişanlı davacıya “manevi tazminat” verilmemesi gerektiğini savundu. Bunun üzerine, manevi tazminat talebiyle AYİM"de dava açıldı. Genç kıza, 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine ilişkin AYİM"in, 23 Temmuz tarihli kararı özetle şöyle: Bir kamu hizmeti olduğunda şüphe bulunmayan keşif ve gözetleme görevi sırasında teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit olan jandarma astsubayın, anne baba, nişanlı ve kardeşlerinin zararlarının davalı idarece karşılanması gerekeceği sonucuna varılmıştır.

Tüm örf ve adetleri gereğince kendi muhitinde müteveffa ile nişanlı olarak bilinen davacı genç kızın, nişanlısının ölümü nedeniyle büyük yeise düşeceği ve hatta ileride evlenme şansının azalacağı endişesini duyacağı nazara alınarak ölüm anında duyduğu ve ölümü müteakip duyacağı acı ve ızdırabını kısmen de olsa karşılayabilmek amacıyla uygun miktarda manevi tazminat verilmiştir. / hürriyet