TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ilk icraatına imza attı. Artık, Meclis TV ekranından “seçmene selam” konuşmaları yapılamayacak. Meclis TV sınırlı yayın yapacak. Partilerin grup toplantıları ve gece çalışmaları canlı yayınlanmayacak.

Yıllardır TBMM’nin gündeminde olan Meclis TV’nin yayınına sınır konulması konusu hayata geçiriliyor. TRT Genel Müdürlüğü, TBMM Başkanlığı ile 1994’te yaptığı protokolü anımsatarak, yayınların haftada 3 gün 14.00-19.00 arasına çekilmesini istedi. Tüm gruplara yeni dönemde Meclis TV yayınlarına sınır getirileceğini hatırlatan Çiçek’in gönderdiği yazıda şöyle denildi:

“Söz konusu protokol 1994-2003 arasında TRT 3’ten belirlenen saatler arasında uygulanmaya devam edilmiştir. 2003’ten itibaren 2 kurum arasında sözlü mutabakat ile protokol hükümleri aşılarak, siyasi parti gruplarının talepleri doğrultusunda parti grup toplantıları ve Genel Kurul’un uzayan çalışmalarının yayınını devam edilmiştir.

Liderler ekrana veda edecek

TRT Genel Müdürlüğü tarafından mevcut protokolü anımsatarak, haftada 3 gün 14.00-19.00 arasında sadece Genel Kurul çalışmalarının aktarılacağı belirtilmiştir. Bu durumda, partilerin grup toplantıları ile 19.00’u aşan Genel Kurul çalışmaları yayınlanmayacaktır. Gece çalışmaları sadece arşiv amaçlı kaydedilecektir. 24’üncü Yasama döneminin başlayacağı 01 Ekim 2011’den itibaren bu yayın düzeni uygulanacaktır.”

Miting gibi grup toplantıları

Siyasi parti gruplarının dışardan gelen partililerle miting havasına dönüşmesinden duyulan rahatsızlık, TBMM’de uzun zamandan beri dile getiriliyor. TBMM Genel Kurul çalışmalarında, “seçmene mesaj olması” için uzun ve konunun dışında konuşmalar yapılması da en çok konuşulan konular arasında bulunuyor.