Diyarbakır’da duygu kırılması yaşanıyor. Hatip Dicle’ye oy verenlerde bu kırıklık daha fazla. BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin Dicle’ye siyaset yolu açılıncaya kadar Meclis’e gitmeme kararı, BDP’li seçmeni memnun etmiş. BDP’ye oy vermeyenler de Dicle kararını eleştiriyor, ancak “BDP’liler yine de Meclis’e gitmeli” diyor. 

Dicle’nin seçim bölgesi olan Kayapınar merkez ilçesine giderek seçmenin nabzını da tuttuk. Diyarbakır genelinde seçmende bir duygu kırılması yaşanıyor. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın önceki gün yaptığı açıklamalar ise kırgınlığı artırmış. Her ne kadar Dicle’nin ardından diğer 35 vekilin, “Meclis’e gitmeme kararı” kendilerini mutlu ettiyse de “Ama gitseler de, yine de saygı duyardık” görüşü hakim. 
Ahmet Çağlar, yapılanın bin nevi “Hırsızlık” olduğunu düşünüyor. Çağlar, “Biz oyumuzu Dicle’ye verdik, Eronat’a vermedik. Bu benim maaşımı, başkasına vermekten farksızdır. Biz bu kararı istiyorduk. ‘Dağdakiler yasal siyasete girsin’ diyorlardı ama belli ki yasal siyasette de Kürtlere yaşama hakkı vermiyorlar. Madem öyle ne işi var milletvekillerinin” diye konuşuyor. 

Hacı Çakmakçı ise Hz. Ali ile Muaviye’nin bir öyküsünü anlatarak, “Erkek gönderdik kadın oldu. Anlamadık ki nasıl oldu. Bu bizim içimize sinmedi. Biz Dicle’ye oy verdik. Diğer 35’i de bizim vekilimiz ve ne karar alırlarsa arkalarındayız” diyor. 
Recep Aktan 92’de köyü boşaltıldıktan sonra Diyarbakır’a yerleşmiş. Oyunu Dicle’ye vermiş ve Meclis’ten çekilme kararını destekliyor: “Biz onları maaş alsınlar, milletvekilliği yapsınlar diye seçip göndermiyoruz. Eğer Dicle’nin oylarıyla başka birisi gidip oturuyorsa, bizim oylarımız çalınıyorsa, Meclis’e gitmesinler ve bu hırsızlığa ortak olmasınlar.” 

Manav Muhyettin ise elinde Kuran ile DTP mitinginde görüntülenmiş ve gözaltına alınmış. Muhyettin, “Bu demokrasi değil kemokrasi. Kemalist demokrasi” derken, farklı görüşler de yansıyor. Ali Hatipoğlu, diğerlerinin aksine “Parlamentoya girsinler. Biz onları onun için seçtik. Meclis dışında ne işleri var” diye konuşuyor. 
Recep Dura ise seçimlerde AKP’yi desteklemiş. Dura “Dicle kararı bir haksızlık. Böyle olmamalıydı. Ama BDP’De Meclis’ten çekilmemeli. Çözümü Meclis’te aramalı” diyor. 

Gül ile görüşme gündemde

Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e giderek çözüm için rol üstlenmesini istemeyi gündemine almış. 
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Yine savaşın başlamasından korkuyorum” diyor. Korkusunun bir nedeni ise dağdaki oğlu. Demirbaş’a göre çözüm ‘İki Abdullah formülü’: “Abdullah Öcalan’ın ateşkesin bozulmasını bir süre engellemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de siyasi partileri Köşk’e çağırıp yasaların değiştirilmesi için çağrı yapması gerginliği bitirebilir. Gül irade kullanırsa, Meclis erken toplanıp gerekli değişiklikleri yapar.” 

Eronat’a işadamlarından istifa çağrısı 
Dicle’nin yerine seçilen AKP’li Oya Eronat’a bazı iş çevrelerinden istifa çağrısı yapıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Diyadin Gezer, “Oya hanım Diyarbakır vekilliği yapmak istiyorsa, bu vekillikten vazgeçmesi hayırlı bir karar olacaktır” dedi. Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu Eronat’ın durumunu etik bulmadığını söyledi. Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Aziz Özkılıç, Eronat’a “Açıkça Diyarbakır ve Kürt halkıyla dalga geçmiştir” diye tepki gösterdi. Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk de Eronat’ın mazbatasını geri vermesini istedi. 

Demirtaş: Bir adım bekliyoruz 
BDP’nin, Hatip Dicle’ye siyaset yolunun açılması şartıyla Meclis’ten çekilmesinin ardından hükümetten bir adım bekleniyor. Bağımsız adaylar, hükümetin, Dicle’ye Meclis yolunu açacak bir formül bulması halinde gelecek hafta salı günü gerçekleştirilecek yemin törenine katılacak. Hakkari Bağımsız Milletvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da hükümete, “Somut adım atarsanız kararımızı gözden geçiririz. Salı günü de Meclis’e geliriz” mesajı verdi. 
Van Bağımsız Milletvekili, Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Aysel Tuğluk ise Radikal’e ‘gözlerin hükümette olduğunu’ söyledi. Tuğlu, “Biz hükümetten bir hareket bekliyoruz. Çeşitli formüller konuşuluyor. Hükümet eğer şunu yapacağız şeklinde bir açıklamada bulunursa ya da AKP’li Oya Eronat istifa ederse bu herkes açısından bağlayıcı olur. Şu anda top hükümette; bir şekilde çözülmeli” dedi.


Dicle: Halk konuşsun 
YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle, cezaevinde çektirdiği fotoğrafla birlikte mesaj da gönderdi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ndeki Hatip Dicle, aralarında eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve eski Yenişehir İlçe Belediye Başkanı Fırat Anlı’nın bulunduğu tutuklularla birlikte çektirdiği fotoğrafı gönderdi. Dicle’nin vekilliği düşürülmeden bir gün önce, 21 Haziran’da çekilen fotoğrafta yüzünün güldüğü görülüyor. Dicle, YSK kararıyla ilgili olarak, “Benim yerime halkın konuşması daha doğru olur” dedi. Bu arada Dicle’nin avukatları Oya Eronat’ın mazbatasının iptali için dün Diyarbakır İl Seçim Kurulu’na başvurdu. {BATMAN/DHA}