Eğitimde öngörülen "4+4+4" döneminin en dikkat çekici unsurlardan birini de seçmeli dersler oluşturacak. Yeni sistemde eğitimin ikinci 4 yılından itibaren öğrencilere seçmeli ders hakkı verilecek. Teklife göre, öğrenciler 5. sınıf ve sonrasında kendilerine sunulacak seçmeli dersleri alabilecekler.

Kuran da tefsir de seçmeli olacak

Seçmeli dersler, mesleki eğitim ya da imam hatip müfredatından olabileceği gibi temel dersleri de kapsayacak. Yani Kuran da tefsir de fen bilgisi de matematik, coğrafya ya da yabancı dil seçmeli olarak alınabilecek. Ama sayıları sınırlı tutulacak. Öğrencinin kafasını karıştıracak kadar çok seçmeli ders alternatifi sunulmayacak.

Eğitimi 3 kademeye ayıran teklif, kademelerin ayrı ayrı ya da bir arada olmasını öngörüyor. Yani her bir kademe için müstakil bir okul binası yapılabileceği gibi, ilk 4 yıl ile ikinci 4 yıl, ikinci 4 yıl ile de 3. dört yıl aynı çatı altında birleştirilebilecek. Öğrenci ister müstakil orta okulda okusun, ister ilköğretimle birleştirilmiş ortaokulda okusun, ister lise ile birleştirilmiş ortaokulda istediği dersi seçebilecek.

Meslek liselerinin orta kısımları neden açılacak?

Öğrencinin hangi yapıda okursa okusun aynı dersleri alacak olması akıllara, "Bu şartlarda meslek liselerinin orta kısımları neden açılacak?" sorusunu getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bu soruya "Öğrenci o okulun havasını soluyacak", "Daha ehil mesleki ders öğretmenlerine kolay ulaşacak" yanıtını veriyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, öğrenci seçtiği derste başarılı olursa ve devam etmek isterse, lisede o dersin devamı bir alana yönlenebilecek. Seçtiği derste başarısız olursa, işte o zaman başka bir alana geçişi için de yeni sistemle esneklik sağlanacak.