CumhuriyetAKPnin kesintili eğitim önerisinde ilköğretime başlama yaşının 5e indirilmesi ve ilköğretim ikinci kademede öğrencilere mesleğe yönelik seçmeli dersler verilmesine yönelik düzenlemelerle 9 yaşındaki çocukların zorunlu eğitim kapsamında Kuran dersleri almalarının önü açılırken, bu durum ilköğretim okullarının seçmeli dersler aracılığıyla imam hatipleşmesine” ve türbanın fiilen ilköğretimde serbest bırakılmasınaneden olacak.

TBMM Milli Eğitim Komisyonunda oluşturulan alt komisyonda kesintili eğitim önerisi üzerinde yapılan değişiklikler bütün ilköğretim okullarının imam hatipleşmesine neden olacak. Alt komisyonda değiştirilen yasa önerisine göre 5, 6, 7 ve 8. sınıfları kapsayan ilköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak. Buna göre, mesleki ortaöğretim kapsamında sayılan imam hatip liselerine yönelik seçmeli din eğitimi, Kuran dersleri gibi imam hatip ders müfredatı ilköğretim ikinci kademede seçmeli hale gelecek.

Zorunlu eğitime başlama yaşının 60 aya (5 yaşına) indirilmesiyle birlikte öğrencilerin ilköğretim ikinci kademeye başladığı 9 yaşından itibaren seçmeli dersler aracılığıyla din dersi almaları, böylece bütün ilköğretim ikinci kademe okullarının imam hatip orta kısımlarına” dönüşmeleri sağlanacak. İlköğretim ikinci kademede din eğitimi ağırlıklı seçmeli dersleri okuyan öğrencilerin ortaöğretime geçişi de bu kapsamda düzenlenecek. Seçmeli derslerin içeriği, ders saatleri ve diğer düzenlemeler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek.

İmam hatip liselerinde okutulan meslek derslerinde kız öğrencilerin türban giymelerine izin verilmesi, ilköğretim ikinci kademe okullarında seçmeli dersler aracılığıyla okutulacak Kuran ve din derslerini seçecek öğrencilerin bu kapsamda türban giymelerine emsal oluşturacak. Bu durum türbanın fiilen ilköğretimde serbest bırakılmasına neden olacak. İmam hatip liselerinde kız öğrencilerin meslek derslerinin yanı sıra temel eğitime ilişkin diğer derslerde de türban giymeye devam etme eğilimi tüm ilköğretim okullarına yansıyacak.

Öneride, ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sisteminde okul başarı puanı hesaplamalarında başarılı adaylar ile başarısız adaylar arasındaki makas da daraltıldı. Ortaöğretim başarı puanının (OBP) 100-500 olan hesaplama aralığı 250-500’e çıkarıldı. Buna göre OBPde başarılı adaylar ile başarısız adaylar arasındaki 48 puanlık fark 30a indirildi. Başka bir deyişle ortaöğretimde başarısız olan bir adayın OBPsi 12 puandan 30 puana çıkarıldı.