Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Tokerbugünkü yazısında harcanan örtülü ödenek miktarını gündeme getirdi. "Maliye Bakanlığı verilerinden, “gizli hizmet giderleri” başlığı altında geçen örtülü ödenekten, temmuzda 157 milyon 229, ağustos ayında ise 141 milyon 796 bin TL harcama yapıldığını öğreniyoruz." diyen Toker, Erdoğan'ın başbakanlığının son iki ayında toplam 300 milyon lira örtülü ödenek kullandığını belirtti. Bu miktarın ocak-ağustos ayında ise 738 milyon 77 bin liraya ulaştığını yazan Toker şöyle devam etti: "2013 yılında temmuz-ağustos toplamı 331 milyon 28 bin TL idi.2013 yılı ocak-ağustos dönemi ise 873 milyon 623 bin TL olarak gerçekleşmişti. Karşılaştırmalı olarak gerek temmuz-ağustos, gerekse sekiz aylık veriler açısından bakıldığında, örtülü ödenek harcamalarında “düşüş” var. 2012-2013 dönemindeki olağanüstü artış hızı yavaşlamış."

Çiğdem Toker, özellikle son iki yıl örtülü ödenek harcamalarında kaydedilen rekor artışı Suriye'deki iç savaşın boyut değiştirmeye bağlı olduğunu şu ifadelerle anlattı:

"Artış döneminin Suriye iç savaşıyla örtüşmesi, Suriyeli muhaliflere yapılan silah yardımı kuşkusunu gündeme getirdi. (Yasa gereği, örtülü ödenek harcamaları gizli olduğu için, bu kuşkuların doğruluğu resmen belgelenemiyor.)

Aynı “kuşkudan” hareketle, örtülü ödenekteki “nispi” hız yavaşlamasını, Suriye iç savaşının boyut ve nitelik değiştirmesiyle birlikte düşünmek mümkün. Artık, iç savaşın başlayıp hızlandığı ilk zamanlarda sıkça anılan ve dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun desteklediği Özgür Suriye Ordusu ile onun “silah mühimmat” ihtiyacından kimse söz etmiyor... Savaş ve finansman dinamikleri değişti. ÖSO yerine, kafa kesen vahşi ID’nin “namı”yürüyor. Irak Enerji Enstitüsü’ne göre, işgal ettiği petrol sahalarından günlük geliri 1 milyon dolara ulaşan, saflarına yeni katılanlara aylık 400-600 dolar maaş ödeyen, vahşetlerini yayacak dijital ağa sahip, bütçesini kurmuş, finansman sorunu olmayan bir ID’den söz ediyoruz..."

Haziran ayında örtülü ödenek harcamasının 14 milyon lirayla sekiz ayın en düşük düzeyinde kaldığını söyleyen Çiğdem Toker, "Temmuz ve Ağustos aylarında 10-11 kat artarak 141 milyon, 157 milyon liraya yükselmesi hangi milli menfaat için gerçekleşmiş olabilir?" diye soruyor. Toker, bu dönemin  cumhurbaşkanlığı seçim sürecine denk geldiğini belirterek kanunla yasaklanmasına rağmen seçim kampanyası için kullanılma ihtimalinin, muhalefet milletvekillerince Yüksek Seçim Kurulu nezdinde gündeme getirildiğini hatırlatıyor.