Gazi Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimlerinde en fazla oyu almasına kaşın YÖK tarafından ismi Cumhurbaşkanlığı"na gönderilmeyen Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç, “Cumhurbaşkanlığına gönderilecek listede yer almamam bende ve üniversitenin öğretim üyelerinde şaşkınlık yarattı. YÖK"ün bu kararıyla Cumhurbaşkanlığı makamının sağlıklı bir seçim yapmasına engel olduğu görüşündeyim” dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK"ün dün toplanan genel kurulunda, rektör adaylarının belirlendiğini, buna karşın isminin Cumhurbaşkanlığına gitmediğini öğrendiğini anlattı. Yamaç, “Gazi Üniversitesi"nde öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen rektör aday adayı belirleme seçiminde en yakın adaydan 348 faza oy alarak 732 oyla ilk sırada yer almıştım. Cumhurbaşkanlığına gönderilecek listede yer almamam bende ve üniversitenin öğretim üyelerinde şaşkınlık yarattı. YÖK"ün bu kararıyla Cumhurbaşkanlığı makamının sağlıklı bir seçim yapmasına engel olduğu görüşündeyim” dedi.

“İÇİME SİNDİRİMEDİM”

Yamaç, Gazi Üniversitesi rektörlüğü yaptığı 4 yıl boyunca üniversite için önemli çalışmalar yaptığını belirterek, “Bu nedenle YÖK"ün beni liste dışı bırakması kararını içime sindiremiyorum. Bu kararın çağdaş demokrasi ve hukuk anlayışıyla bağdaşmadığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanı"nın, Gazi Üniversitesi rektörlüğüne sağlıklı bir atama yapabilmesi için ve YÖK"ün söz konusu kararı gözden geçirmesini sağlamak üzere yasal haklarımı kullanacağımı ve en kısa sürede yargı yoluna başvuracağımı bildirmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

REKTÖR SEÇİMLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Öte yandan YÖK Genel Kurulu"nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün onayına sunduğu rektör isimlerinin belirlenmesinde yaşanan tartışma Meclis gündemine taşındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Önergesinde üniversitelere rektör atamalarının öncesinde, YÖK"ün, “tarihinde hiç görülmedik şekilde siyasi baskı altında olduğu” yolunda iddialara yer veren Selvi, bazı kişi ve grupların YÖK Başkanı"nı bizzat ziyaret ederek, rektör olacakların isimlerinin tek tek dayatıldığı şeklindeki iddiaların da kaygı verici olduğunu belirtti. CHP"li Selvi, Başbakan Erdoğan"a şu soruları yöneltti:

“-Ataması yapılacak rektörler konusunda, Hükümetiniz ve partiniz tarafından YÖK Başkanı"na doğrudan veya dolaylı bir şekilde baskılar yapıldığı, hatta liste verildiği iddiaları doğrumudur?

-2004 yılında yapmış olduğunuz bir konuşmada Üniversitelere ilişkin olarak, "Üniversitelerin parasını ben veriyorum, binasını ben yapıyorum, profesörlerin maaşını da ben veriyorum, tabii ki üniversiteyi de ben yönetirim" anlayışını ortaya koymuştunuz. Rektör atamalarına yapılan müdahaleler bu anlayışınızdan mı kaynaklanmaktadır?” (ANKA)