Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsa seçimlerinin kasım ayına yetiştirilmesi çalışılıyor.

AB'nin getirdiği, kısa adı NACE olan 'Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırması' sisteminin yetişmeyeceği beklentisi ile seçimlerin Şubat-Mart 2013'e ertelenmesi gündeme geldi. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan seçimlerin ertelendiğine yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı. Bakanlık aksine seçimlerin zamanında yapılması için hazırlıklarını hızlandırdı.

B planını da hazırladı Buna göre, NACE kodlama sistemi zamanında bitecek ve seçimler zamanında yapılacak. Olası bir aksiliğe karşı da bakanlığın B planı masada bulunuyor. Tüm aksiliklere rağmen NACE kodlamasının yetişmemesi durumunda bakanlık, seçimlerin Şubat-Mart 2013'te değil, Ocak 2013'te yapılmasını hedefleniyor.

Ünlü isimler bırakacak

Herhangi bir aksilik olmaması durumunda TOBB'a bağlı 365 oda ve borsa başkanının yüzde 90'nı kasım ayında yapılacak seçimlerle değişecek.

TOBB Yasası'na göre, oda ve borsa başkanlarından 2 seçim döneminde aynı görevde yönetim kurulu başkanlığı yapanlar, 2 seçim dönemi geçmeden bir daha adaylığını koyamıyor.

Yeni dönemde, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İSO Başkanı Tanıl Küçük, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez gibi ünlü isimler yeni dönemde odalarda aday olamayacak.

Oda ve borsa seçimlerinin tamamlanmasının ardından TOBB Genel kurulu Mayıs 2013'e zamanında yapılacak. Yasa gereği 4 yılda bir yapılan seçimlerde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aday olamayacak.

İSO'da Fikret Tanrıverdi sürprizi

Oda ve borsa seçimlerinde gözler Türkiye'nin en büyük ili İstanbul'da olacak. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, yasa gereği koltuğu bırakacak. Ancak bugünden yerine kimin oturacağı sır gibi saklanıyor. Yalçıntaş'ın ekibine rakip olması beklenen İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar da sessizliğe büründü. İSO'da ise iki isim ön plana çıkıyor. Tanıl Küçük'ün yeniden aday olamayacağı İSO'da yönetim kurulu üyeleri Nuri Tuna ve Fikret Tanrıverdi'den birinin yeni dönemde başkanlık koltuğuna oturabileceği belirtiliyor.

Hamit VAROL/ BUGÜN GAZETESİ