Referanduma 11 gün kala 'Bilen Adam' Adil Gür'ün şirketi A&G, AKŞAM için 2 bin 405 seçmenin katıldığı bir araştırmaya imza attı. Araştırma sonucuna göre sandıkta düğümü kadınlar çözecek. Çünkü kadınların yüzde 67.7'si referandumun neden yapıldığını bilmiyor. Yanıtlar 12 Eylül günü sandıkta nefes nefese bir mücadelenin yaşanacağını da gösterdi. Evet diyenlerin oranı yüzde 45.2, Hayır diyenler ise yüzde 44


Hemen her seçimde ortaya koyduğu isabetli tahminlerle bu alandaki başarısını ortaya koyan Adil Gür'ün A&G araştırma şirketi, referanduma 11 gün kala seçmenin nabzını tuttu. A&G'nin AKŞAM için yaptığı araştırmada 33 il, 108 ilçe ile 134 mahalle ve köyden, bin 197'si kadın toplam 2 bin 405 seçmenle görüşüldü.

Araştırmada anket için gidilen il, ilçe ve mahallelerin belirlenmesinde TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verileri dikkate alındı. Coğrafi bölge, kır - kent ve büyük şehir seçmen sayısı ağırlıklarına uyuldu. Sokakların belirlenmesinde ise Maliye Bakanlığı arsa-arazi birim değerlerinden faydalanıldı.

Araştırmanın sonucu 12 Eylül'de sandıkta büyük bir çekişmenin de yaşanacağını gösterdi. Araştırmaya katılanların yüzde 45.2'si 'Evet', yüzde 44'ü 'Hayır' diyeceğini belirtti. Kararsızların oranı ise yüzde 10.8. Kararsız oyları dağıtıldığında 'Evet' lerin oranı 50,7, 'Hayır'ların oranı 49,3'e yükseliyor. İşte o çarpıcı sonuçlar...


SERT SÖYLEMLER KUTUPLAŞMAYI ARTIRDI
Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan Adil Gür anayasa değişikliklerinin TBMM gündemine geldiği günden bu yana konuyla ilgili 6 araştırma yaptıklarını söyledi.
A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Gür şöyle dedi; 'Son araştırma ve önceki 6 araştırmanın sonuçlarında baktığımızda hep aynı olduğunu görüyoruz. Tüm çalışmalara rağmen oranlarda değişim olmuyor. Bunun temel nedeni siyasi kutuplaşma. Seçmenlerin % 28'i niçin referanduma gidildiğini dahi bilmiyor. Hangi anayasa değişikliklerinin yapılmasının planlandığını değil, referandumun hangi konuyla ilgili olduğunu dahi bilmiyorlar.
Yine partilere göre seçmen davranışlarına baktığımızda her partinin seçmeninin ezici bir çoğunluğu, oy vereceği partinin tavrı doğrultusunda hareket edeceğini söylüyor. Referandum kampanyasında liderlerin meydanlardaki sert söylemleri bu kutuplaşmayı daha da artırdı, hem 'Evet'çilerin hem de 'Hayır'cıların partilerine olan sadakatinin artmasına neden oldu.

HATALAR ETKİLEYECEK
Araştırmanın sahasının yapıldığı 21-22 Ağustos'tan referandum gününe kadar geçecek son 20 günde neler olabileceğini kestirmenin zor olduğunu belirten Gür şöyle devam etti: 'Ancak görünen o ki referandumun sonucunu az sayıdaki kararsızlar belirleyecek. Geçmiş tecrübelerimize baktığımızda aslında bu kararsızların (%10,8) önemli bir bölümü yaklaşık yarısı gerçek kararsız değil. Kararsızların % 50'si yani sandığa gidecek seçmen içerisinde % 5 - 6'sı gerçek kararsız. Diğer yarısı ise referandum günü sandığa gitmeyecek seçmenlerden oluşuyor. Sandığa gidecek % 5-6 civarındaki kararsız seçmeni ne siyasetçilerin vaatleri, ne de anayasa değişikliklerinin ne getirdiği etkileyecektir. Kararsızları etkileyecek son iki haftadaki olası siyasi hatalardır.'

'AYRIL DA GEL KIZIM'
Adil Gür sözlerini şöyle sürdürdü: 'Evet'çilerin içerisinde çeşitli nedenlerde gerçek eğilimini gizleyen ne kadar 'Evet'çi var, 'Hayır'cıların içerisinde evet diyeceği halde oy vereceği partinin söylemini dikkate alarak şimdilik hayır diyen ne kadar seçmen var? 12 Eylül Pazar günü bayram tatilini yarıda keserek ne kadar evetçi veya hayırcı sandık başına gidecek, bugünlerde bunu kestirmek gerçekten zor. Ancak bugünden görünen bir şey var ki, 12 Eylül günü seçmenini sandığa götürmeyi başaran, sandıklarına sahip çıkan son düzlüğe avantajlı girecek. Bu referandum biz araştırmacılar için çok bilinmeyenli bir denklem ve oldukça zor bir sınav. Sevgili İsmail Küçükkaya ve Özkan Tamirak'ın dünkü AKŞAM'ın manşetinde verdiği 'Son Düzlükte Başa baş' başlığına biz araştırmacılar herhalde, referanduma kadar 'Ayrıl da Gel Kızım' temennisiyle cevap vereceğiz.

En yüksek katılım Ege'den
A&G'nin araştırmasına göre sandığa gitmekte en kararlı seçmen açık arayla Ege'liler


Araştırmanın sonuçları bölgere göre seçmenin katılım kararını da ortaya koydu. Buna göre sandığa en çok gitmekte kararlı olan seçmen Ege Bölgesi'nden. Egeliler, yüzde 91.5 oranında 'Mutlaka sandığa gideceğim' diyor. Ege'yi yüzde 89.7 ile oranıyla Doğu Anadolu Bölgesi takip ediyor.
Güneydoğu'da BDP'nin tavrı halen netleşmediği için 'Belki giderim' diyenlerin oranı yüzde 20.06 ile birinciliği alıyor. Yine 'Hayır gitmeyeceğim, oy kullanmayacağım' diyenlerin oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 20.06 ile Güneydoğu Bölgesi.

Partim neyse o
AraŞtIrmada seçmenin büyük bölümünün partisinden farklı bir tercih ortaya koymadığını gösteriyor. Buna göre, AKP'li seçmenin 88.9'u Evet derken, CHP'li seçmenin yüzde 91.8'i Hayır diyecek. Partisinden farklı tutum gösterme oranları ise şöyle sıralanıyor: AKP'li seçmenin yüzde 4.2'si Hayır, CHP'li seçmenin ise yüzde 3.9'u Evet diyecek. MHP'de Hayır diyenlerin oranı 81.5'ken, Başbakan Erdoğan'ın sık sık çağrı yaptığı ve mitinglerde 12 Eylül'de idam edilen ülkücüleri örnek gösterdiği MHP tabanında Evet diyenlerin oranı yüzde 11.5 çıktı. Sandığa gidecek BDP'lilerin yüzde 27.8'i Evet, yüzde 27.8'i Hayır diyecek.


AKŞAM