Almanya'da pazar günü yapılan seçimlerden Merkel açık ara zaferle ayrıldı. Ancak, yapılan yorumlarda, seçimin asıl galibinin, oylarını yüzde 50 artıran ve Merkel'le koalisyon yapma hakkı elde eden eşcinsel lider Guido Westerwelle'nin olduğu belirtiliyor. Westerwelle'nin Almanya'nın Dışişleri bakanı olması bekleniyor. Kesin olmayan resmi sonuçlara göre, önceki gün yapılan genel seçimleri Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Birlik partileri (CDU/CSU) oyların yüzde 33,8'ini alarak kazandı. Almanya Federal Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yüzde 23, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 14,6, Sol Parti'nin yüzde 11,9 ve Yeşiller Partisi'nin yüzde 10,7 oranlarında oy aldığı bildirildi. Bu rakamlara göre 622 milletvekilinden oluşacak Federal Meclisteki koltuk dağılımı şöyle olacak: CDU/CSU 239, SPD 146, FDP 93, Sol Parti 76, Yeşiller Partisi 68. Seçimlere katılma oranının yüzde 70,8 ile bugüne kadarki en düşük katılma oranı olduğu kaydedildi.

DAHA RAHAT ÇALIŞACAĞIZ

Dün yapılan CDU Yönetim Kurulu toplantısında, Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon görüşmelerine en geç gelecek hafta içinde başlanmasını istediğini belirten Merkel, FDP ile daha rahat bir şekilde birlikte çalışacaklarını belirterek, 'Yeni koalisyon hükümetiyle ekonomik krizle daha iyi mücadele edebileceğiz' dedi.


Merkel'in ortağından Türkiye'ye sıcak mesaj

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in koalisyon ortağı olması beklenen Hür Demokrat Parti'den (FDP) Türkiye'nin AB üyeliğine destek geldi. FDP'nin parlamentodaki dış ilişkiler sözcüsü Werner Hoyer, Merkel'in Türkiye'ye “imtiyazlı ortaklık” teklif edilmesi planının güncelliğini yitirdiğini belirterek, Ankara'ya AB'nin üyelik kriterlerini yerine getirmesi için şans verilmesi gerektiğini söyledi. Yeni hükümette koalisyon ortağı olması beklenen FDP'nin lideri Guido Westerwelle'nin yeni dışişleri bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, bu nedenle FDP'nin Türkiye hakkındaki görüşlerinin önemli olduğunu belirtiyor.


İlk eşcinsel bakan!

Almanya'daki genel seçimlerin asıl galibi yüzde 14.6 oy alan Hür Demokratlar oldu. Merkel, Hür Demokratlarla koalisyon kuracağını seçimlerden önce ilan etmişti. Böylece Almanya tarihinde bir ilk gerçekleşerek dışişleri koltuğuna bir eşcinsel oturmuş olacak./yeni şafak