TÜSİAD yine hükümete uyarıda bulundu. Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, “Hükümet, krizle ilk ilişkisini varlığını reddederek kurdu. Güçlü önlem paketleri yerine, dağınık tekil önlemleri ve IMF anlaşmasını mümkün olduğunca geciktirmeyi tercih etti. Reel sektörün sıkıntısını tüm belirtilerine rağmen göremedi. Şimdi tüketici güven endeksi en düşük, işsizlik en yüksek seviyede. Ekonomiyi yeniden yapılandıracak reformlara odaklanmak şart. Seçimlerin geçmesini beklemek telafisi olmayan kayıplara neden olabilir” dedi

Yeniden başkan seçilen Arzuhan Doğan Yalçındağ da, “Bilinmezlik ve gelecekten duyulan endişe, ekonomiyi neredeyse durma noktasına getirdi. Duran ekonominin çarklarının yeniden dönmeye başlaması için mutlaka bazı adımların atılması gerekiyor. Odaklanmamız gereken iki temel ve acil sorun var. Reel sektörün krediye ulaşım kanallarının açık tutulması ve yurtiçi talebin uyarılması. Beklentiler iyi yönetilemediğinde iç tüketim daha da daralacak ve işsizlik artmaya devam edecek” diye konuştu

Koç: Sanayi üretimi çift haneli
eksideyken ülke en gergin biçimde
genel seçim havasına sokuldu

Türk toplumu, en kritik küresel sorunları kendi meseleleriyle meşgulken karşılamak zorunda kaldı. 2007"de “mortgage” krizi patladığında, bizim gündemimizde genel seçim sonuçları, yeni cumhurbaşkanı ve yeni hükümet vardı. 2008 başında finansal krizin belirtileri ortaya çıkmaya başlamış, dünyada gıda kıtlığı yüzünden ayaklanmalar olurken biz türbanla meşguldük. Ağustos"ta görmezden gelinemeyecek biçimde kriz patladığında ise iktidar partisinin kapatılma davası ve Ergenekon gündemimizdeydi.

Bugün de Kasım"da sanayi üretimi çift haneli eksiyi gördüğü halde bir türlü krize odaklanamıyoruz, çünkü gündemimizde yerel seçimler var. Ülkeyi bir genel seçim havasına sokmuş durumdayız. Hem de en gergin biçimde...

Hükümet, krizle ilk ilişkisini varlığını reddederek kurdu. Güçlü önlem paketleri yerine, dağınık tekil önlemleri, IMF anlaşmasını mümkün olduğu kadar geciktirmeyi tercih etti. Reel sektörün düştüğü sıkıntıyı tüm belirtilere rağmen göremedi. Şimdi tüketici güven endeksi en düşük, işsizlik en yüksek seviyede. Sadece günü kurtarma peşinde koşmamak, meyvelerini gelecekte verecek tohumları atmaya başlamak zorunlu.

Kürtçe TV çok önemli bir adım

Krizin yarattığı tahribatı gidermeye çalışırken, ekonomiyi yeniden yapılandıracak reformlara odaklanmak en doğru davranış biçimi. Kapsamlı bir aksiyon planı çerçevesinde ekonomik, siyasal, sosyal ve diplomatik çözümleri oluşturmak için yerel seçimlerin geçmesini beklemek, telafisi olmayan kayıplar yaşamamıza neden olabilir.

TRT"nin 6. kanalını Kürtçe yayına ayırması ve yıllardır tartışılan bir açılımın bir-iki ay içinde gerçekleşmesi çok önemli adım olarak kayda geçirilmelidir. Bu tür açılımları seçim yatırımı olarak görüp küçümsememek ve seçimlerden sonra da takipçisi olmak, yerel seçimler dolayısıyla gerginliğe yol açmamaktır.

2009, Kıbrıs açısından kritik bir yıl. Liman ve havaalanları Güney Kıbrıs"a açılmazsa 2009 sonunda müzakereler durabilir. 2009"da Türkiye, tümüyle kendi iç meselelerine odaklanmış, reformlarını devreye sokamamış ve AB konusunda kararlılık eksikliğini sürdürür vaziyette olursa, yeni faturalarla yüz yüze kalacaktır.

Yalçındağ: Kriz teğet geçme ile yerle bir etme arasında değişiyor ekonomi durma noktasına geldi

Küresel krizin hangi safhasında olduğumuzdan bile emin değiliz. Üstelik, krize yönelik önlem paketlerinin de ne derece etkili olabilecekleri belli değil. Krizin boyutlarına ilişkin bu belirsizlik, Türkiye üzerindeki etkisinin de tam olarak öngörülmesini zorlaştırıyor. Etkinin boyutlarının “teğet geçme” ile “yerle bir etme” arasında değişmesi, ciddi bir belirsizliğe neden oluyor. Bu bilinmezlik ve gelecekten duyulan endişe, ekonomiyi neredeyse durma noktasına getirdi.

Duran ekonominin çarklarının yeniden dönmesi için odaklanmamız gereken iki acil ve temel sorun var: Finansal sistemin sorunsuz çalışması ve reel sektörün krediye erişim kanallarının açık tutulması, iç talebin uyarılması.

Beklenti yönetiminin doğru yapılması ve güvenin sağlanması. Beklentiler iyi yönetilemediğinde, iç tüketim daha da hızla daralacak, firmalar kontrolsüz bir küçülme sürecine girecek ve işsizlik artmaya devam edecektir. Bu fasit dairenin kırılması için, ekonomik durumun mümkün olduğunca gerçekçi bir analizinin yapılması gerektiği kanısındayız. Hükümet, hane halkı ve firmaların bu analiz çerçevesinde mutabık olması, bütüncül politikaların belirlenmesi ve kararlı adımların atılması elzemdir. Ancak halen 2009 yılının büyümesini eksi 4 ile artı 4 arasında tartışıyor olmamız maalesef bu beklenti yönetiminin iyi yapılmadığının en belirgin örneğidir.
Vergileri makul faizle öteleyin

Acilen kısa vadede likidite sorununu çözecek, talebi uyandıracak ve uzun vadede de rekabet gücünün tahrip olmasını engelleyecek bir plana ihtiyacımız var. Likiditenin artması ve talebin canlanmasının en temel önlemlerden biri, vergilerin azaltılması. En azından, kamu fon akımı dikkate alınarak vergi yükümlülüklerinin, makul bir faiz oranı ile ötelenmesi doğru olacaktır. Diğer önlem alanı şirketlerin yabancı para ihtiyacıdır. Bu problem kısa dönemde, IMF, Merkez Bankası, Hazine gibi kaynaklardan yararlanılarak oluşturulabilecek bir fon ile aşılabilir.

Son üç yılda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin seyrinden memnun olmamız söz konusu değil. Her iki tarafa da hakim olan atalet ve güvensizlikten bir an önce kurtulmamız gerekiyor.

Yalçındağ yeniden başkan
4 yeni isim yönetime girdi

TÜSİAD"IN yönetim kurulunda 4 isim yenilendi. Arzuhan Doğan Yalçındağ ikinci kez başkan seçilirken Ethem Sancak, Ayça Dinçkök, Bülent Akgerman ve Pekin Baran yönetimden ayrıldı. Bu üyelerin yerine Hamdi Akın, Tayfun Bayazıt, Mehmet Ali Molay ve Volkan Vural yönetime girdi. TÜSİAD YİK Başkanlığı"na ise Mustafa Koç yeniden seçilirken, başkan yardımcıları Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Aldo Kaslowski ve Pekin Baran oldu.
Arzuhan Doğan Yalçındağ (Yönetim Kurulu Başkanı)
Ümit Boyner (Başkan Yardımcısı)
Ferit F. Şahenk (Başkan Yardımcısı)
Haluk Dinçer (Sayman Üye)
Hamdi Akın
Tayfun Bayazıt
Erdal Karamercan
Ali Kibar
Mehmet Ali Molay
Volkan Vural
Zafer Yavan (Genel Sekreter)

"2010"dan sonraki yeni düzende neye taraf olacağımızı araştıralım"

SabancI Holding Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD"ın önceliklerine, hangi konulara odaklanacağına, neleri başkalarına bırakacağına yeni yönetimin başarıyla yapacağına inandığını ifade ederek, bir önerisinin de bundan sonrası için olduğunu söyledi.
TÜSİAD"ın demokrasiye, serbest piyasaya, devletin küçülmesine ve ekonomik hayattan çekilmesine, özel sektörünün ekonominin direksiyonunda (driver seat) bulunmasına taraf olduğunu anlatan Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar ben buna taraf olduğumuza inanıyorum, Başkan da böyle söyledi. 2010"dan sonra yeni bir dünya düzeni gelecek. Batı eriyor, Doğu biriktiriyor. İnanılmaz kontrolsüzlük ve denetimsizlik sonucu batan bir piyasa, 2010"dan sonra yepyeni bir ekonomik dünya olacak. Türk özel sektörünün 2010"dan sonraki yeni ekonomik düzende neye taraf olacağının araştırılması, tartışılması ve enerjimizi buna harcamamamız gerektiğine inanıyorum. 2009 zor yıl diyorlar ama biz çok zor yılları geçirdik. Bunu da hep beraber aşacağımızı umuyorum.”

NOTLAR...NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...NOTLAR...NOTLAR... NOTLAR...

TÜSİAD"ın üye sayısının 31 Aralık 2008 itibarıyla 41 yeni üyenin katılımıyla 578"e çıktı. Kadın üye sayısı 60"a yükselirken derneğe yeni üye olan isimler arasında son dönemde yatırımlarıyla dikkat çeken Kiler Grubu"nun sahiplerinden Ümit Kiler ve Vodafone Türkiye"den geçtiğimiz yıl ayrılan Atilla Vitai dikkat çekti. Ahmet Faralyalı, Bülend Özaydınlı, Kerim Kamhi de yeni üyeler arasında.

Rahmi Koç, Güler Sabancı, Feyyaz Berker, Bülent Eczacıbaşı, Cem Boyner, Suzan Sabancı Dinçer gibi isimlerin katıldığı genel kurulda salon dolunca ek sandalye getirtildi.

Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit Boyner"in verdiği bilgiye göre TÜSİAD bu yıl AB nezdinde lobi ve tanıtıma ağırlık verecek. Bu çerçevede iki yabancı halkla ilişkiler şirketiyle çalışılacak. Fransa ve Almanya"da AB Enstitüsü kurulacak.

Yalçındağ, genel kurulda Feyyaz Berker"in katılımcılarla paylaştığı başkanlar konseyi ile ilgili önerisine de değindi. Yalçındağ, 1999"dan bu yana eski başkanlar, kurucu üyeler, YİK başkanları ve eski YİK başkan yardımcılarından oluşan ve başkanlar konseyi dedikleri bu “akil adamlar” toplululuğunun istişare ettiğini, konuştuğunu, başkanların da onlardan feyz aldığını ifade eden Yalçındağ, kendi başkanlığı döneminde de bu heyetle birçok konuyu tartıştığını ve sonra bunu yönetim kuruluna getirdiğini anlattı. Konseyin gayri resmi toplandığını belirten Yalçındağ, “Feyyaz Bey, bunu tüzüğümüze koymayı öneriyor, biz de yönetim olarak destekliyoruz. En kısa sürede tüzük değişikliğini onayınıza sunacağız” dedi.

Bu arada TÜSİAD Genel Sekreter Zafer Yavan, iki hafta içinde Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu"nun ilk kez TÜSİAD ile toplanmasının planlandığını söyledi.

GENEL SEKRETER DEĞİŞTİ

Genel kurulda Genel Sekreterlik görevini Zafer Yavan"a bırakan Haluk Tükel"e TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ teşekkür plaketi verdi. Tükel, TÜSİAD"da 6 başkanla çalışma imkanı bulduğunu belirterek, hepsine kendisine verdiği destek ve yakınlık için teşekkür etti.