Barzani, Kürt bölgesindeki illere ait milletvekili sayıları konusunda adil bir tutum görmemeleri halinde Kürt halkının seçimlere gitmeyeceğini açıkladı.

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürt bölgesindeki illere ait milletvekili sayıları konusunda adil bir tutum görmemeleri halinde Kürt halkının seçimlere gitmeyeceğini açıkladı. Irak haber ajansı da, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin seçimlerin iptali konusunda anlaştıklarını öne sürdü. Barzani adına yazılı açıklamada bulunan Bölge Divan Sözcüsü Fuat Hüseyin, illere ait milletvekili sayıları konusunda adilce düzenleme yapılmaması halinde Kürtlerin seçimlere gitmeyeceğini söylediğini belirtti. Kentlerdeki milletvekili paylaşımları, Irak Ticaret Bakanlığı'nın kayıtlarına göre yapılmasını 'akla ve mantığa uymuyor' sözleriyle eleştiren Divan Başkanı "Bu durum Kürt halkına zulüm ve haksızlıktır" dedi.

KERKÜK İHTİLAFI BÖLDÜ

Fuat Hüseyin, söz konusu uygulamaların Irak parlamentosundaki Kürt temsilcilerini sayılarını ve Kürtlerin parlamentodaki rollerini azaltmak isteğine bağladı. Irak Parlamentosu, haftalar süren tartışmalar sonrası, 8 Kasım'da seçim yasasını onaylamış, böylece ülkede 18 Ocak 2010'da seçim yapılmasının önü açılmıştı. Irak'ta seçim yasası oylamasının mecliste tam 10 kez ertelenmesinin en büyük nedeni, Araplar, Kürt ve Türkmenler arasında Kerkük konusundaki fikir ayrılığıydı. Petrol zengini Kerkük üzerinde hak iddia eden üç grup da, seçimde farklı tarihlerdeki seçmen kütüklerinin esas alınmasını talep ediyordu.

Talabani yeniden aday

Irak Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtsever Birliği Partisi (IKYB) Başkanı Celal Talabani, seçimlerde yeniden aday olacak. IKYB Politbüro üyesi Sadi Ahmet Pire, daha önce sağlığı ve ilerleyen yaşı nedeniyle başkanlığa aday olmayacağını açıklayan Celal Talabani'nin bu kararını yeniden gözden geçirdiğini söyledi./yeni şafak