Balat Köyü Muhtarı Veli Pir, siyasilerin ve yerel yönetimlerin köyün sorunlarına karşı duyarsız davranmalarından yakındı. Köylerinin sadece seçim dönemlerinde hatırlandığını savunan Pir, “Her etnik grup kendinin ikinci sınıf vatandaş olduğunu söyler. Hâlbuki Türkiye’de Türk’ten başka ikinci sınıf vatandaş yok. Balat bu yörenin en eski köyüdür. Hiç göç almamıştır, Yüzde 99 birbirine akrabadır. Seçimlerde 5-10 gün hatırlanır, sorunları dinlenir, siyasi parti adayları yerel yöneticiler gelir; Efendim bize destek verirseniz zaten şüphemiz yok, hep destek verdiniz, sizlerin Balat’ın tüm sorunlarını çözeceğiz. Ulaşım sorununuz mu var, yol sorununuz mu var, bire bir ilişkilerde hep yanınızda bizi bulacaksınız. Bizim Balatta yemek yemediğimiz ev yok, babalarımız birbirlerini tanır, biz hepinizi tanır sizi kendimizden farklı görmeyiz falan filan. Duygulu insanlardır Balatlılar; Tez gaza gelir sağ ol
, var ol, bir sürü lehte slogan seçim biter alacağını alanlar bir daha uğramaz. Balat’lı bir daha ki seçime kadar susuz kalmış gül gibi boynunu büker. Yine de umutludur ‘acaba’ der. Devlet bizim başka gidecek bir Türkiye’miz yok. Minibüslerimiz Didim’den Söke’ye 63.No’lu hattımız olmasına rağmen ‘çalışamazsınız, siz rant peşindesiniz söyle olsun senin işin iyi karıştırma ortalığı’ bak Yalıköy, Akbük, Didim Birlik şehir içi çalışıyor, hepsi Altınkum’a iniyor, garaja giriyor ama Balat Birlik giremez çalışamaz. Sana çevre yolunu verdik, sessizce gir çık; Ama sen Türk’sün bir de Balatlı neyine gerek. Yıllardır ekip biçtikleri arazileri, sit alanı ilan ediliyor. Hem de yıllardır ekip biçtiği arazileri. Diğer hiçbir köyün halkı yargılanmıyor. Balat’ta 276 kişi bin 500 TL ceza alıyor, çünkü Balatlı bir de Türk. Akköy’de, Akyeniköy’de yak koy, Denizköy’de Doğanbey Tuzburgazın’dan olanları mahkeme yok, Cezada Balatlı bu bölgenin en sessiz sakinleri toprak gibi üstüne ne atarsan kaldırıyor” dedi.
“KÖYÜN ADI DEĞİŞTİRİLSİN.”
Muhtar Veli Pir, yaşananlar karşısında köyün adının değiştirilmesi için köy halkıyla birlikte yetkililerle görüşme yapacaklarını kaydederek, “Devlet Büyüklerimize Balat’ın adının değiştirilmesi için köylümle müracaat edeceğiz. ‘Seçimden Seçime Hatırlanan köy’ ya da ‘Yok Köy’ ama önümüzdeki ilk seçimlerde bizi seçimlerde hatırlayanlara İnşallah Balat köylüsü de hatırlayacaktır. Sayın Yöneticiler büyükten küçüğe, problem varsa çözüm getirmek idarecilerin işi, Gelin Balat’ın kanayan yarasına merhem olalım. Bana necilikle millet yönetilmez. Sorunlara çözüm bulacaklara duyurulur” diye konuştu.
20111219ay497438.jpg