Demokrat Yargı Derneği ile YARSAV"ın yarışına sahne olması beklenen HYSK seçimleri öncesinde hazırlıklar sürüyor. Dün Ankara Adliyesi"nde yapılan toplantıda çoğunluğu savcı 13 kişi adaylığını açıkladı. Adaylardan Hâkim Eray Karınca, YARSAV Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrıldığını belirtti.

KÜRSÜDEKİ hâkim savcılar arasında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için seçim yarışı tüm hızıyla sürerken, Ankara Adliyesi"nde görevli 12 hâkim ve savcı da adaylığını dün yapılan toplantıda açıkladı. Bir kişi daha sonra aday olurken, aday sayısının 20"yi aşacağı bildirildi. Dört kadın adayın çıktığı toplantıda, Ankara 8. Aile Mahkemesi Hâkimi Eray Karınca, HSYK"ya adaylık için derneğin aldığı ilke kararı gereği, YARSAV Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti.

Yaptığı araştırmayla suçsuz yere yatan bir mahkûmu özgürlüğüne kavuşturan ve Sinan Çetin"in yönettiği “Pardon” filmine konu olan Savcı Bilal Gündüz de aday oldu. Gündüz, “Adaylıkta etik kurallara bağlı kalınmasını diliyorum” dedi. Adaylar arasında TİB"de inceleme yapan Hâkim Hayri Keskin"de dikkat çekti.

250 kişi katıldı

Toplantıya adliyedeki 485 hâkim ve savcıdan 250"si katıldı. Oylamayla toplantı basına kapatıldı. Katılımcıların isteğiyle teamül yoklaması yapılmadı. Sonra adaylar, kendilerini tanıttılar. Aday olan isimler şöyle: “Abbas Özden, Gökten Koçoğlu, Zeynep Doğar, İsmail Yalçın, Bilal Gündüz, Hayri Keskin, Mustafa Sılaydın, Zerrin Togay, Eray Karınca, Adil Kubat, Mustafa Ateş, Hakkı Elvan.”

Boşanmış kadınlar için ilk kez koruma kararı vererek, bu yönde içtihat oluşmasını sağlayan Ankara 8. Aile Mahkemesi Hâkimi Karınca da HSYK üyeliğine aday olduğunu açıklarken, şöyle dedi: “En iyiyi seçmeliyiz. Seçilebilme şansı olacak arkadaşları destekleyelim. Mesleki alanda kitap ve çalışmalarım var. YARSAV Yönetim Kurulu üyeliğinden 14 Eylül"de ayrıldım. Gerekçelerini tartışmam. Ama kişisel olarak yönetimle sorunum yok.”
Ankara"da 11 yıl önce evinde asılı olarak bulunan ve kayıtlara “intihar” diye geçen Özal Altınok"un cinayete kurban gittiğini ortaya çıkaran savcı Zeynep Doğar da kadın adaylardan biri oldu. Doğar, “Çağdaş kadının yüzü olmak istiyorum. Aday yoklamasının bizlere yaraşır bir şekilde geçmesini diliyorum. Bu süreçte medyaya malzeme olmayalım” dedi.

Şok açıklama

Ankara Çocuk Mahkemesi Hâkimi Gökten Koçoğlu da “Gerektiğinde ulaşılabilecek üyelerden birisi olacağım” sözü vererek, aday oldu. Koçoğlu, Meclis Şiddet Araştırma Komisyonu"nda, ensest ve şiddet konusunda milletvekillerini şoke eden açıklamalar yapmıştı.
Savcı Abbas Özden de seçilebilecek adayların desteklenmesi gerektiğini kaydetti ve hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına ve kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı kalacağını belirterek, adaylığını açıkladı. Savcı Mustafa Sılaydın da “Cumhuriyet ilke ve inkılaplarına, çağdaş Türkiye"ye, vatan, millet ve bayrağıma bağlı olarak görev yapacağımı taahhüt ediyorum” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu"nun referandumun resmi sonuçlarını henüz açıklamadığı için yürürlüğe girmeyen Anayasa değişikliğine göre hâkim ve savcıların propagandası yasak. Hâkim ve savcılar, adliye koridorlarında ve “adalet.org” internet sitesinde propaganda faaliyetlerini sürdürüyorlar. Adaylığını açıklayanların sayısı 40"a yükseldi.