Başbakan Erdoğan, listelere son şeklini vermek için kampa girerken, CHP'de de kıyasıya bir yarış var. Genel Merkez ekibi, parti içindeki grup temsilcileri ve tabandan gelen isimlerin mücadelesi son ana kadar sürecek gibi. MHP ise İstanbul'da harekete geçti!
 
AK Parti'de aday listeleri için beyin fırtınası başladı. 'Nihai Komisyon'u oluşturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'A Takımı'yla 550 kişilik listeyi oluşturmaya çalışıyor. Erdoğan'ın önünde 5 bin 507 aday adayı arasından elenerek seçilen bin 100 kişilik listenin yanı sıra yeniden başvuruda bulunan 313 milletvekili ve kontenjandan listelerde yer alabilecek 30 kişi bulunuyor. 550 ismi bu hafta belirleyecek olan Erdoğan'ın kararında, teşkilatlarda yapılan temayül yoklamalarıyla komisyonların mülakatlara ilişkin notları etkili olacak. AK Parti'nin geçtiğimiz aylarda 106 bin kişiyle yaptırdığı üç ayrı anket de listenin oluşmasında belirleyici unsur. 
 
KİM KALACAK, KİM GİDECEK KULİSİ
 
Başbakan Erdoğan, liste kampına girerken AK Partililer de adaylık kulisleri yapıyor. Erdoğan'ın, bazı bakan ve genel başkan yardımcılarının listeye konulmayacağını açıklamasının ardından 'Kimler kalacak, kimler gidecek?' hesapları yapılıyor. Aralarında Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Salih Kapusuz, Hüseyin Çelik, Faruk Çelik, Köksal Toptan, Hayati Yazıcı gibi partinin kuruluşunda görev alan ve iki dönemdir milletvekilliği yapan isimlerden bazılarının liste dışı bırakılacağı belirtiliyor. Buna karşın, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bu kez memleketi Erzincan yerine, AK Parti'nin sıkıntı yaşadığı İzmir'den listeye konulacağı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da bu ile kaydırılabileceği konuşuluyor. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Hatay'dan aday olması beklenirken Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Erzurum'dan adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.
 
Vekillerin İzmir hesabı...
 
AK Partili milletvekilleri liste hesaplarını yoğunlaştırdı. Son çalışmalarını yapan Meclis'te, AK Parti İzmir Milletvekilleri Erdal Kalkan ve Taha Aksoy'un hesapları AKŞAM objektifine takıldı.
 
İzmir 2. bölgeden seçilen iki vekilin, 'Vecdi' ismini ilk sıraya koymaları, Milli Savunma Bakanı Gönül'ü yine liste başı bekledikleri şeklinde yorumlandı. AK Partili iki vekilin, bu bölgede CHP'nin 7, AK Parti'nin 4, MHP'nin de 1 milletvekili çıkarabilecekleri beklentisinde olmaları ise dikkat çekti.
akşam