Gelecek yıl haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesi siyasi partilerin mali denetimine yeni kriterler getirilerek, daha rahat harcama yapabilmenin yolları açılıyor. Partiler, mal ve hizmet alımı ile yapım işlerini, açık ihale, kapalı zarf usulu ve yazılı veya sözlü olmak üzere doğrudan veya pazarlık usullerinden herhangi biri ile yapabilecek.

AKP milletvekilleri Fatih Metin, Mehmet Yılmaz Helvacıoğlu ve Veysi Kaynak"ın imzası ile TBMM Başkanlığı"na sunulan "Bazı Kanunlara Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile Siyasi Partiler Yasası"nın, "Anayasa Mahkemesi"nce Yapılacak Mali Denetim" bölümünde yer alan "Kesin hesabın gönderilmesi" başlıklı 74. madde de değiştiriliyor.

Teklif ile Anayasa Mahkemesi"nin, siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunu denetleme yetkisi yeni kriterlere bağlanıyor. Buna göre; kanuna uygunluk denetimi siyasi partilerin amaçlarına ulaşmak için yapılmasında fayda görülen faaliyetleri daraltacak veya bu faaliyetlerin yerindeliğini içerecek şekilde yapılamayacak. Siyasi partiler amaçlarına ulaşmak için gerekli gördükleri siyasi faaliyetleri kapsamında her türlü harcamayı yapabilecek.

Fatura olmasa da olur
Siyasi partiler mal ve hizmet alımı ile yapım işlerini, açık ihale, kapalı zarf usulü ve yazılı veya sözlü olmak üzere doğrudan veya pazarlık usullerinden herhangi biri ile yapabilecek. Siyasi partiler harcamalarını, vergi kanunları ve ilgili mevzuat ile diğer mali mevzuata uygun olmak kaydıyla fatura, fatura yerine geçen belgelerle bu belgelerin temin edilmesinin mümkün olmadığı hallerde harcamanın doğruluğunu gösterecek diğer belgelerle ibraz edebilecekler.
Siyasi partiler geçici veya sürekli olarak çalıştırdıkları kişilere ödedikleri ayni ve nakdi sağlık ve sosyal yardım giderleri ile amaçlarına ulaşmak için görevlendirdikleri kişiler tarafından yapılan yurtiçi ve yurtdışı seyahatlere ilişkin konaklama, yol masrafları ve diğer zorunlu harcamaları gider olarak kaydedebilecekler.