Türkiye"nin kredi notunun arttırılmasına yönelik beklentilere ikinci darbe Fitch"ten geldi. Önceki gün Moody"s"in yaptığı açıklamalardan not arttırımının en erken 2011 sonuna kaldığı algılanırken, dün de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, petrol fiyatlarının yüksek seviyede kalması halinde Türkiye"nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin biraz daha zor olacağını açıkladı.

Not arttırımı uzak
Fitch tarafından yapılan açıklamada cari açığın bir zayıflık olduğuna dikkat çekilerek, Merkez Bankası"nın hareket etmekte geç kaldığı endişelerinin arttığı bildirildi. Açıklamada Türkiye"nin kredi notunun seçim sonrasına kadar yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin olası olmadığı ifade edildi. Fitch"in EMEA ülkelerinden sorumlu yetkilisi Ed Parker, Londra"da katıldığı bir konferansta, Türkiye"nin Kuzey Afrika ve Körfez Bölgesi"ndeki ülkelerle aynı seviyede siyasi risklere sahip olmadığını, ancak petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması gibi Ortadoğu"da yaşanan gerginliğin ikincil etkilerinden zarar gördüğünü söyledi. Parker, “Diğer unsurlar değişmediği takdirde, petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalması durumunda Türkiye"nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi biraz daha zor olabilir” dedi.

Cari açıktaki artış ve bunun finanse edilmesinin Türkiye"yi şoklara açık hale getirdiğine dikkat çeken Parker, “Bu ise para politikasına duyulan güveni korumanın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Cari açık bize göre artan bir endişe ve zayıflık” dedi. Seçim sonrasına kadar sürmesi beklenen siyasi riskin belirsizlik verdiğini da belirten Parker. Türkiye"nin notunun seçim sonrasına kadar yatırım yapılabilir seviyeye gelmesinin beklenmediğini ifade etti. Güçlü enflasyon baskılarının oluşmaya başladığının altını çizen Parker. “Merkez Bankası"nın geride kaldığına dair endişelerimiz de oluşmaya başladı” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE"NİN NOTLARI NE DURUMDA
S&B: Notu BB. Yatırım için önce BBB- sonra BB+ almak gerekiyor.
MOODY"S: Notu Ba2.
Yatırım için Ba3 gerekiyor.
FITCH: Not halen BB+. Yatırım için BBB- seviyesine yükselmek şart.

Moody"s de uyarmıştı
Moody"s tarafından önceki gün yapılan değerlendirmede de Türkiye"nin mali temeller konusunda önemli ilerlemeler sağladığı belirtilerek, “Halen kırılganlık var, bunlardan biri cari açık. Türkiye"nin daha fazla döviz rezervi biriktirmesi gerekiyor. Dış şoklara dayanıklılığını arttırmak için borç seviyesi düşmeli. Para politikası cari açık problemini tek başına çözmeye yeterli değil” denildi.

Türkiye"nin cari açığının 2011 yılı sonunda gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 7,8"ine yükseleceğini öngören Moody"s, “Eğer Türkiye"nin büyüyen cari açığın finansmanı zorlaşırsa kredi notu aşağı yönlü baskılanabilir. Cari açık sorunu için daha sıkı bir mali dürüş, artan verimlilik ve rekabet gücü gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Moody"s ayrıca Türkiye"de kredi büyümesinin inatçı şekilde yüksek olduğunu, bunun da cari açık üzerinde yukarı yönlü baskıyı sürdüreceği yorumunu yaptı. Rapora göre, Moody"s"in Türkiye için 2011 yılı büyüme tahmini % 5, yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 6.9 seviyesinde bulunuyor. Moody"s son olarak Ekim 2010"da Türkiye"nin "BA2" olan kredi notunun görünümünü durağandan pozitife çevirmişti.

radikal