Milletvekili genel seçiminde kullanılacak seçmen kütüklerindeki bilgilerin güncellenmesi amacıyla muhtarlıklarda bugünden itibaren askıya çıkarılan seçmen listeleri 31 Mart"a kadar askıda kalacak. Vatandaşlar, listeleri kontrol edecek.

12 Haziran 2011"de yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak seçmen kütüklerindeki bilgilerin güncellenmesi amacıyla muhtarlıklarda bugünden itibaren askıya çıkarılan seçmen listeleri 31 Mart"a kadar askıda kalacak.

Vatandaşların bu tarihe kadar seçmen listelerini kontrol etmeleri gerekecek.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri, tutuklu ve taksirli suçlarda hükümlü askı listeleri güncelleştirilmek üzere 18 Mart Cuma(bugün) günü ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak. YSK aynı gün, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne de “www.ysk.gov.tr” adresinde ilan edecek.

YSK"nın kararlarına göre, seçmen askı listeleri, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden alınan, Türkiye"de yerleşik ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtların, gerekli işlemler yapıldıktan ve seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra muhtarlık bölgesi askı listeleri haline getirilen listeler olacak.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri, 18 Mart 2011 Cuma(bugün) günü saat 08.00"de askıya çıkarılacak, 31 Mart 2011 Perşembe günü saat 17.00"de askıdan indirilecek. Yeni yerleşim sebebiyle seçim çevrelerinde değişiklik olan ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemleri, yeni durum esas alınarak yapılacak.

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü"nün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen niteliğini taşıyan yurtdışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtlar, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne dönüştürüldükten sonra, 18 Mart 2011 Cuma(bugün) günü saat 08.00"de internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilecek.

İnternet ortamında ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilanı, 31 Mart 2011 Perşembe günü saat 17.00"de sonlandırılacak. Buna göre;

¥ Vatandaşların, muhtarlıklar veya ysk internet sitesinden TC kimlik numaralarına göre düzenlenen listeleri kontrol etmeleri gerekiyor.

¥ Muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayanlar, 12 Haziran 1993"te ve daha önce doğanlar oy kullanabilmek için ilgili nüfus müdürlüğüne başvuracak.

¥ Özürlü seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığından özürlülerin listesi seçmen kütüğü genel müdürlüğünce istenecek. Alınan bilgiler topluca seçmen kütüğüne işlenecek ve muhtarlık bölgesi askı listelerinde (ö) harfi ile gösterilecek.

BAĞIMSIZ ADAY NE KADAR ÖDEYECEK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Haziran"da yapılacak 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde uygulama birliğinin sağlanması açısından, bağımsız adayların başvurularında uyulması zorunlu usullerle, yatıracakları teminat miktarını da belirledi.

YSK"nın Resmi Gazete"de yayınlanan kararına göre, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununa göre, 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı milletvekili seçilebilecek.

Bağımsız adaylar, başvuru dilekçelerine, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu"nun ilgili maddesi uyarınca en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı olan 7 bin 734 lirayı ilgili mal sandığına emaneten yatırdıklarını gösterir makbuzu, öğrenim durumunu gösterir diploma ve askerlik belgesini, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösterir nüfus kağıdı örneği ile adli sicil ve arşiv kaydını da ekleyecek.

Bağımsız milletvekili adayları, 25 Nisan saat 17.00"ye kadar adaylıktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatırdıkları paraları geri alabilecekler.

ADAYLAR İÇİN SÜRE 11 NİSAN"A KADAR

Bu arada, YSK"nın Resmi Gazete"de yayınlanan kararına göre, siyasi partilerin seçime katılacakları seçim çevrelerine ilişkin aday listelerini ve bu listeleri içeren CD"yi YSK"ya 11 Nisan"da saat 17.00"ye kadar teslim etmeleri gerekecek.