Bağış, bu karmaşaya rağmen Türkiye'nin 27 AB üyesi ülkeyi, vergilendirme faslını açma konusunda ikna edebildiğini kaydetti.

2010 AB STRATEJİSİ

AB Genel Sekreterliğinin teşkilat yasasının değiştiğini, sekreterliğin kadrosunun 60'tan 340'a çıkartıldığını vurgulayarak, hem AB'yi Türkiye'de daha iyi anlatabilmek, hem de Türkiye'yi AB üyesi ülkelerde daha iyi anlatabilmek için yeni bir iletişim stratejisi hazırladıklarını belirtti.

'2010'DA SEÇİM YOK'

Egemen Bağış, 2010 yılı boyunca reformlara ağırlık vermek istediklerini belirterek, '2010 seçimsiz bir yıl olacak. Mecliste reform yaslarını muhalefetle el ele vererek geçirmek istiyoruz. Muhalefet partilerimizin çağrılarına rağmen Seçim konusunda görüşlerimizi çok açık ve net olarak ortaya koyduk. Birtakım apartman yöneticilerinin seçimi dışında herhangi bir Seçim gündemimizde yok. Gerçekten şeffaf, saygın ve zengin bir demokrasi için adımları beraberce atalım diye muhalefete çağrıda bulunuyoruz. Umarım bu anlamada kendilerinden gereken desteği görürüz' diye konuştu.

KIBRIS KONUSU

Kuzey Kıbrıs ile doğrudan ticaretin başlaması gerektiğini anlatan Bağış, 'Doğrudan ticaret, 'tanıma' anlamına gelmez. Bugün Tayvan'ı tanımayan ülkeler, onunla ticaret yapıyorlar. Biz de Türkiye olarak bu ticaret başladığı takdirde eş zamanlı olarak limanlarımızı açarız. Her ikisi de tanıma anlamına gelmez. Ayrıca Kıbrıs sorunu nasıl Güney Kıbrıs'ın adaylığında ve üyeliğinde bir sorun oluşturmadıysa, Türkiye'ninkinde de oluşturmamalıdır. Adada tango için iki taraf da gerekli. Biz pistteyiz ve tango için Güney kesimini bekliyoruz. Sadece AB'ye üye olmak için Kıbrıs'tan vazgeçemeyiz' diye konuştu./yeni şafak