AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Yeni yasayla Sayıştay yerindelik denetimi yapamayacak, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak veya ortadan kaldıracak karar alamayacak” dedi.
Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda Sayıştay Kanun teklifinin kabul edildiğini anımsatan Mehmet Erdem, “Bu değişiklikle Sayıstay'ın denetim yetkileri genişletildi. Özellikle askeri harcamaların denetimini kolaylaştıracak olan bu değişiklikle, konutlar dahil tüm askeri mal ve harcamalar denetim kapsamına alınmıştır. Mevcut durumda askeri teçhizat, levazım gibi Sayıştay denetimine tabi olmakla birlikte ,denetim Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlıklarınca gizli yönetmelikle yapılabiliyordu. Böylece askeri silah, mühimmat, her türlü bina ve ihalelere sivil denetim gelmiş oldu. Sayıştay'ın yapacağı denetim raporlarının bazıları ülke güvenliği açısından gizli kalabilecek. Genel kural olarak Sayıştay raporları, TBMM'ye sunulduğu ve ilgili kamu idarelerine verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Sayıstay Başkanı veya görevlendireceği başkan yardımcısı tarafından,kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar hariç kamuoyuna duyurulacak. Ancak TSK, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bundan istisna tutulacak. Bu kurumların elinde bulunan taşınırların Sayıştay'ca yapılacak denetimi sonucunda hazırlanacak raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin hususlar;Genelkurmay, MSB, İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay'ın görüşleri alınarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek” diye konuştu.
Yeni yasayla Sayıştay"ın yerindelik denetimi yapamayacağına işaret eden Erdem, şunları söyledi: “İdarenin takdir yetkisini sınırlayacak veya ortadan kaldıracak karar alamayacak. Denetim, genel kabul görmüş uluslararası denetim standartlarına uygun olarak yürütülecek. Sayıştay 'performans denetimini' hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, idarelerce belirlenen hedef ve göstergelerle ilgili olarak faaliyet sonuçlarının ölçülmesiyle gerçekleştirecek. Daha sivil, şeffaf ve demokratik bir gelecek için bu değişikliğin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz”