28 Haziran 2017 Tarihinde Büyükşehir Belediyemize Bilgi Edinme Başvurusu’nda bulundum. Başvuru Konusu “Kültür Daire Başkanlığı ile ilgili çalışmalar”. Aşağıda bilgi almak amacıyla sorduğum sorular, bunlara verilen veya verilmeyen cevaplar ile diğer belediyelerle karşılaştırmaları bulacaksınız.

Birinci sorumuz; Kültür Daire Başkanlığı olarak 30 Mart 2014 tarihinden itibaren kültür yayını olarak kaç kitap bastınız? Verilen cevap; sadece 3. Evet evet, sadece üç. (Elbette doğru ise) Yakın komşumuz Denizli’de ise sadece2013 yılında 14 (*1) toplamda ise 48 adet kültür yayını.

31 Mart 2017 Tarihinde başlayan Denizli Kitap Fuarına gittiğimde kocaman bir stantta Denizli Büyükşehir Belediyesi kültür Yayınlarını görünce şaşırdım ve imrendim. Kendi kendime; “keşke Aydın’da da böyle bir fuar olsa ve belediyemizin bu kadar çok yayını bulunsa”, diye. Ama nerdeeee. Manisa ve Muğla’da da durum benzer özellikler görülmekte.

İkinci sorumuz; Önümüzdeki seçim dönemine kadar kaç kültür yayını niteliğinde kitap basmayı planlıyorsunuz? Cevap verilmedi.

Üçüncü sorumuz; Bu süreçte başkanlığınıza kaç başvuru oldu? Cevap verilmedi.

Dördüncü sorumuz; Kültür yayını basımı ile ilgili seçki kriterleriniz nelerdir? Seçki kriterini seçim kriteri anlayıp, “seçim dönemi gibi bir kriterimiz yok”, dendi. Demek ki okuduğunu anlayamayan kişiler bu daireye toplanmış.

Beşinci sorumuz; Kendinizi çevre illerin kültür daireleri ile karşılaştırıyor musunuz? Cevabınız evet ise çıkardığınız sonuç nedir? Cevap verilmedi. Çünkü böyle bir kaygıları yok.

Altıncı sorumuz; Başkanlığınızdan randevu almak neden bu kadar zor? Çok kolay dediler. Zaten aksini söyleyemezlerdi. Ama ben görüşemedim. (memur hariç)

Yedinci sorumuz; Daire başkanlığınızı başarılı buluyor musunuz? Cevabınız evet ise başarı kriterleriniz nelerdir? Cevap verilemedi. Başarılı deseler, değiller, değiliz deseler olmayacak. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal gibi oldu.

Aydın Büyükşehir Belediyesi süper sistemdir. Bir milyondan fazla kişiye hizmet götürür. Hizmet alanı yaklaşık sekiz bin kilometre karedir. 17 ilçe belediyesine sahiptir. Havası, suyu, toprağı, iklimi, tarım ürünleri, yer altı zenginlikleri vs. her şeyiyle müstesna bir yerdir. Birçok yönden optimum şartlara sahiptir. Yani; un var, yağ var, şeker var, hatta ocak var, tek ihtiyaç iyi bir usta, vizyoner bir lider veya iyi bir ekip gerek bu coğrafyaya. Bakıyorsunuz, sözde hepsi var, gerçeklere bakıyorsunuz, ortada bir şey yok. Hayaller Paris, gerçekler Mogadişu.

Kültür Dairesine gelip giden başkanları ben takip edemedim. Neredeyse üç ayda bir değişiklik oluyor. Böyle olunca da sağlıklı bir yönetim gerçekleşmiyor doğal olarak. Bir de her şeyi ben bilirim anlayışına sahip başkanımız olunca işler hepten duruyor.

Kültür Dairesi Aydın’ın tarihine mal olmuş kişileri gün yüzüne çıkarmak, yerel şair ve yazarları desteklemek, kent kültürüne katkı veren tiyatrocu, ressam, heykeltraş, müzisyen, yazar gibi sanatçıları desteklemelidir. Böylelikle tarihi kökler ile gelecek arasında sağlıklı bir bağ oluşturulmuş olur. Bunun en iyi yolu da iyi bir yerel kitap arşivinden geçmektedir. Ayrıca yerel yayınlar desteklenmeli, tarihe not düşülmesinin önü açılmalıdır. Bu eserler olabildiğince çok insana da ulaştırılmalıdır.

Sonuç olarak, içi boş ya da etkisi bulunmayan kültür merkezleri açmakla, mehteran takımı kurmakla, az sayıda tiyatro oyununu sahneye koymakla bu işler olmuyor. Tek yol çalışmak, hem de çok çalışmaktır.

Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. (M.Kemal ATATÜRK)

*1 http://denizli.bel.tr/Default.aspx?k=haber-detay&id=13829