Tütün kullanımı, önemli bir kadın sağlığı sorunu olarak biliniyor. Günümüzde erkekler kadınlardan dört kat daha fazla sigara içiyor. Ancak sigara içen erkeklerin oranı en üst seviyelerdeyken; sigara içen kadınların oranı da artmaya devam ediyor. Özellikle bu artış gelişmekte olan ülkelerde ve bazı güney, orta ve doğu Avrupa ülkelerinde gözleniyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlara ve genç kızlara yönelik tütün ürünü satışları dünyadaki en geniş kapsamlı ürün pazarlama fırsatlarından birisi olarak değerlendiriliyor.
Günümüzde yaklaşık 250 milyon kadının sigara içtiği tahmin ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde sigara içen kadınların yüzdesi sigara içen erkeklerin sayısına ulaşırsa, bir sonraki nesilde sigara içen kadınların sayısı ikiye katlanarak 500 milyondan fazla olacağı öne sürülüyor.

SİGARA İÇEN ANNELER TEHDİT ALTINDA
Dünyada sigara içen birçok anne, kalp krizi, kanser, felç, amfizem ve diğer hayatı tehdit eden hastalıklarla karşılaşma riski altında bulunuyor. Bir kadını öldüren kanser türlerinin başını çeken Akciğer kanseri ve diğer ölümlerde sigara tüketimi yüzde 90 oranında başlıca sebep olarak ifade ediliyor.

Bununla birlikte her beş kadından biri sigaranın neden olduğu kalp hastalığından ötürü hayatını kaybediyor. Bir anne sigarayı bıraktığı zaman kendi sağlığına kavuştuğu gibi çevresindekilerin de sağlığını korumuş oluyor. Sigarayı bırakan anneler, çocuklarının sigarasız bir ortamda büyümesi ve daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi ihtimalini artırıyorlar.