“Bu grupların tutuklanmaması, saygıyla karşılanması gerekir” diyen Bayık, Kürt iradesi, Kürt kimliği kabul edilmedikçe PKK nin dağdan inmeyeceğini söyledi.

Terör örgütü PKK'nın dağ kadrosu yöneticilerinden Cemil Bayık, Türkiye'ye gelen PKK'lı grupların tutuklanmaması gerektiğini söyledi. “Bu grupların tutuklanmaması, saygıyla karşılanması gerekir” diyen Bayık, Kürt iradesi, Kürt kimliği kabul edilmedikçe PKK nin dağdan inmeyeceğini söyledi. Bayık, “Barış gruplarına olumlu yaklaşmak PKK nın dağdan inmesine yol açmaz. Eğer PKK dağa çıktıysa bunun nedenleri var. Kimse keyfinden dağa çıkmadı” dedi.
ANF'nin haberine göre Bayık, Türkiye'ye gelen PKK'lıların durumlarını ve bunlara ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. “PKK barış gruplarını göndererek yine sorumlu davranıyor” iddiasında bulunan Bayık, şunları söyledi:

“Bu grupların tutuklanmaması, saygıyla karşılanması gerekir. Bunlara doğru yaklaşılması gerekir. Bu grupların Kürt halkının en doğal, en tabii, en asgari taleplerini dillendirmelerine müsaade etmeleri gerekir. Bunun olanağını ortadan kaldırmamalıdırlar. Eğer Türk devleti ve hükümeti bu grupları tutuklamazsa, bunların kendilerini ifade etmesinin zeminini ortadan kaldırmaz, kısıtlamazlarsa bu sorunun çözümüne hizmet edecektir. Kesinlikle hizmet edecektir. Ama yok, yine geçmiş gruplar gibi hemen tutuklarlarsa, cezaevlerine atarlarsa, işkenceler yaparlarsa, ağır cezalarla yargılarlarsa bunun kabul edilemeyeceğini bilmeleri gerekir. Bunu ne Kürt halkı kabul eder, ne PKK kabul eder ne demokratik kamuoyu kabul eder. Çünkü barış amaçlı, sorunun çözümüne hizmet edecek gruplardır. Tıkanıklığı açma yönünde giden gruplardır. Türk devletinin, hükümetinin niyetinde gerçekten Kürt sorunun çözümü varsa çokça, sorunu çözmek istiyoruz, bu temelde demokratik adımlar atacağız, diyorlar. Eğer bunlar laf değilse, aldatma için yapılmış konuşmalar değilse, zaman kazanmaya yönelik değilse, samimilerse o zaman buna doğru cevap vermeleri gerekir.


“PKK nin dağdan inmesinin farklı bir durum olduğunu” anlatan Bayık, dağdan iniş koşullarını şöyle açıkladı:


“Barış gruplarına olumlu yaklaşmak PKK nin dağdan inmesine yol açmaz. Eğer PKK dağa çıktıysa bunun nedenleri var. Kimse keyfinden dağa çıkmadı. Zihniyet değişmedikçe Türkiye de, Kürt iradesi kabul edilmedikçe, Kürt kimliği kabul edilmedikçe, Kürtlerin kendilerini kendi kimlikleriyle örgütleyip ifade etmesi tanınmadıkça nasıl dağdan inecektir? Zaten Genelkurmay ın söylediği tek şey vardır. Gelsinler Türk adaletine teslim olsunlar. Söylediği budur yani. Kim gider teslim olur, kim diyor bu tarzda dağdan inip gideriz? Fakat Kürt halkının temel, doğal hakları var. Bunlar herkesin kabul ettiği haklardır. En asgari haklardır. Kürt halkının kimlik sorunu, Kürt halkının dil sorunu, kültür sorunu, özgürce kendi kimliğiyle örgütlenip kendisini ifade etme, siyaset yapma sorunu var. Eğer bunlar garantiye alınırsa PKK dağdan iner.” /yeni şafak