Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de nüfus sayımı yapılıyor. Tam altı milyon görevli ilk kez her evi tek tek ziyaret ederek, doğru sayıya ulaşmaya çalışacak


YABANCILAR DA VAR
Çin, tarihi nüfus sayımıyla büyük şehirlere yapılan göçü de ilk kez belirlemiş olacak. Altıncısı yapılan ve en az 10 gün sürmesi beklenen sayımda ülkede bulunan yabancılar, Hong Kong, Makau ve Tayvan da ana karayla birlikte sayılacak. Sayımda altı milyon görevli evleri tek tek gezecek. Ülkede 2000 yılının verilerine göre, resmi olarak 1 milyar 295 milyon kişi yaşıyor.

ABD KADAR BÜYÜDÜLER

Ancak son on yıldır nüfusun ne kadar büyüdüğüne dair kesin bir veri bulunmuyor. Uzmanlar, ülke nüfusunun her yıl yüzde bir büyüme gösterse bile on yıl içerisinde 130 milyona ulaşarak son on yılda ABD nüfusunun yarısı kadar büyüme gösterdiğini düşünüyor. Sayım yetkilileri, ülke genelindeki rakamların Nisan ayı sonlarına doğru ancak açıklanacbileceğini söyledi.

ÇiN'DE 10 GÜN SÜRECEK NÜFUS SAYIMI

Önceki sayımda büyük şehirlere altı aylığına çalışmaya giden işçilerin sayılmaması, yasa dışı iç göçler ve kayıtsız yaşayanlar nedeniyle sağlıklı bir neticeye ulaşılamamıştı. Çin, bu nedenle ilk kez vatandaşlarının nereye kayıtlı olduğuna bakmaksızın 1 Kasımdan itibaren nerede olduğunu dikkate alarak, herkesi saymaya başladı.