Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sona erdi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık dört saat sürdü.

Toplantıya, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Keşif Gözetleme Uydusu (GÖKTÜRK) projesinde Telespazio S.p.A firmasıyla, Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinası projesinde ise FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.

Toplantıda alınan kararları açıklayan Gönül, değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde, yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını bildirdi.

Bu kapsamda Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi'nde, 3/4 ton komuta kontrol aracı ile personel ve yük taşıyıcı araç tedariki için OTOKAR A.Ş firmasıyla, 2,5 ton personel ve yük taşıyıcı araç tedariki, 5 ve 10 ton yük taşıyıcı araç tedariki ve mayına karşı korumalı araç tedarikleri için ise BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiği açıklandı.

Gönül, Amfibi Zırhlı Muhabere İstihkam İş Makinesi Projesinde de FNNS Savunma Sistemleri A.Ş. firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini söyledi.
Bir gazetecinin Keşif Gözetleme Uydusu (GÖKTÜRK) projesi kapmasında uydu fırlatma takvimiyle ilgili sorusu üzerine Gönül, uydunun 2012 yılında fırlatılmış olacağını, bu konuda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Bakan Gönül, Modern Piyade Tüfeği Projesiyle ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de TSK'daki silahların hepsinin değil, bir bölümünün değişeceğini, ancak sayı veremeyeceğini belirtti.
İsrail'den alınan Heron'lardan ilkinin düştüğüne ilişkin haberle ilgili soru üzerine de Gönül, şöyle konuştu:

''Daha önce İsrail'den kiraladığımız bir Heron'un ömürünü tamamladığı bize bildirildi ve iade etmek üzereyken düştü. Sanırım 2 bin saat havada kalmıştı. Onun yerine bir başka isimle başka bir insansız hava aracı verildi. Şimdi düşen budur. Basına yanlış yansıyan bizim yeni aldığımız henüz yer testleri tamamlanmamış olan Heron'un düştüğü şeklindedir. Ben bugün bunu düzelttim. Bu bizim aldığımız insansız hava aracı daha yer testlerini yapmaktadır. Henüz uçmamıştır ki düşmüş olsun. Mesele çok açık.''