Türkiye'de bir ilk... Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nı kuruyor.

Adı, YASA-SEN olacak sendika kurulduğu takdirde, söz konusu meslek grubu üyeleri, haklarını aramak için sokağa çıkıp eylem yapabilecek.

YARSAV'ın kurucu başkanı Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'nı kuruyor.

Kısa adı YASA-SEN olacak sendikaya görevdeki tüm yargıçlarla savcılar üye olabilecek. Kamu Görevlileri Sendikası Yasası'na göre Türkiye'de yargı mensupları sendika kuramıyor.

AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan Eminağaoğlu bu engeli nasıl aşacaklarını şöyle anlattı: "Türkiye, 87, 98, 151 sayılı ILO sözleşmeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, BM Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, BM Ekonomik, Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi'ni imzalayarak yürürlüğe soktu. Anayasa'nın 90'ıncı maddesi uyarınca uluslararası sözleşmeler ile temel haklar konusundaki yasalar çeliştiği zaman, uluslararası sözleşmelerin uygulanması gerekir. Bu yol çok açık. "

ADLİYEDEN EYLEM ALANINA

YASA-SEN kurulduğu takdirde, yargıçlar ve savcılar eylem yapmak için sokağa çıkabililecek. Bazı sendikalarla görüşerek onların da desteğini aldıklarını söyleyen Ömer Faruk Eminağaoğlu, "YARSAV ile örgütlenme konusunda ezberler bozuldu. Şimdi ikinci adım atılıyor. Örgütlenme yolundaki en etkili organ sendikadır. YASA-SEN, hem yargıda daha etkin mücadelenin yolunu açacak hem de sendikalar için daha güvenceli bir dönemi başlatacak.

Sendika olarak ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) kararlarının uygulanması için çaba harcayacağız" dedi.

VALİLİĞE BAŞVURU 17 OCAK'TA

Bugün bir basın açıklaması yaparak YASA-SEN'i kamuoyuna duyuracak olan yargıç ve savcılar, sendikanın kuruluş dilekçesini Ankara Valiliği'ne 17 Ocak Pazartesi günü vermeyi planlıyorlar. O tarihe kadar tüm illerden gelen üyelik başvurularını kabul edecekler.

HEDEF YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Yargı yeni yıla birçok tartışmayla girdi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun tutukluluk sürelerini düzenleyen ve 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren maddesi gereğince art arda verilen beraat kararları 10 yıldır bitmeyen davaları yeniden gündeme getirdi. Ömer Faruk Eminağaoğlu, YASA-SEN 'in önceliğinin yargı bağımsızlığını sağlamak olacağını söyledi. "Yargıç ve savcıların özlük hakları ile çalışma koşulları, hukuk devletinin saldırı altında kalmasından doğrudan etkileniyor. Yargının üzerindeki baskıların giderilmesi anlamında yapılması gerekenleri hukuk çerçevesinde yapacağız " dedi. (akşam)