Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, isim vermeden Ergenekon soruşturmasına değindi ve muhalefeti eleştirdi. Erdoğan, “İtalya'da temiz eller operasyonu olduğunda örnek gösterenler, şu anda Türkiye'de temiz eller operasyonu yapanlara saygı duysunlar” dedi.
Başbakan Erdoğan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türk vatandaşlarına hitap etti. “6 yıl önce önemli bir hedefimiz olduğunu söyledik. Yurt içinde ve dışında vatandaşımın başı öne eğik olmayacak. Türkiye'yi çok farklı bir konuma taşıdık. Kişi başına milli gelir 750 milyar dolara ulaştı. Tarihi reformlar gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye'yi yeniden imar etmek için canla başla çalıştıklarını ifade etti. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyet başlıkları altında hedefler belirlediklerini

söyleyen Başbakan Erdoğan, önce eğitim alanındaki çalışmaları anlattı. Türkiye'de bulunan 362 bin dersliğe iktidarları döneminde 130 bin derslik ilave ettiklerini, eğitim kalitesinin yükseldiğini belirten Erdoğan, “Doğu'daki vilayetlerimizde bilişim teknolojisi sınıfı olmayan okulumuz neredeyse kalmadı” dedi.

Türkiye genelindeki okullara 727 bin bilgisayar gönderdiklerini kaydeden Erdoğan, okulların yüzde 99'unda hızlı internet sistemi kurulduğunu belirtti. Başbakan, 54 yeni üniversite açtıklarını ve Türkiye'nin her ilinin bir üniversitesi olduğunu söyledi. Hiçbir anne-babanın, çocuğunu imkansızlıklar yüzünden okula gönderemediğini söyleyemeyeceğini belirten Erdoğan, okuyan her çocuk için annesinin hesabına para yatırdıklarını bildirdi.

“Sağlıkta tarihi reformlara imza attık” diyen Erdoğan, hastaneleri birleştirecekleri sözünü verdiklerini ve birleştirdiklerini ifade ederek, böylece hastanelerdeki çok başlılığı ortadan kaldırdıklarını söyledi.

Artık herkesin ilaçlarını istediği eczaneden alabildiğini söyleyen Erdoğan, sağlık alanındaki çalışmaları çok önemsediklerini, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Önceki yıllarda dağ köylerine ambulans çıkamadığını hatırlatan Erdoğan, o bölgeler için özel donanımlı ambulanslar

getirildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, paletli ambulanslarla en zor şartlarda bile dağ köylerine ulaşma şansı yakalandığını ifade etti. Ambulans helikopterlerin hizmete girdiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu yıl sonunda kadar 7 ambulans helikopterin hizmette olacağını, bu rakamın toplamda 17 olacağını kaydetti.

Ulaşım konusunda verdikleri sözleri tuttuklarını bildiren Erdoğan, yapılan duble yollarla ulaşımın rahatladığını ve bu konuda da çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

EGENEKON DAVASI

Ergenekon Soruşturmasını eleştiren muhalefete yüklenen Başbakan Erdoğan, “İtalya'da temiz eller operasyonu olduğunda örnek gösterenler şu anda Türkiye'de temiz eler operasyonu yapanlara saygı duysunlar” diye konuştu.

“ETNİK, DİNSEL VE BÖLGESEL MİLLİYETÇİLİĞE KARŞIYIZ”

Başbakan Erdoğan, etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçiliğe sonuna kadar karşı olduklarını söyledi. Erdoğan, farklı din ve mezheplerden olan herkese eşit mesafede olduklarını, görevlerinin bu insanların inançlarını güvence içerisinde yaşayabilmelerini temin etmek olduğunu belirtti. Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bizi birleştiren üst kimliktir. Bundan taviz vermeyiz” dedi.

Özgürlükler konusuna değinen Başbakan, “Özgürlükler noktasında mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi ve bir insanın özgürlüğünün sınırının, diğer insanın özgürlük alanına kadar olması gerektiğini belirtti.

TRT 6 Kürtçe yayın yapan TRT 6'dan rahatsız olanlar olduğunu kaydeden Erdoğan, “Memnuniyet oranı çok yüksek olduğunu görünce biz de memnun oluyoruz” diye konuştu ve TRT'nin Arapça ve Farsça yayın da yapacağını duyurdu. Alevi vatandaşlar için TRT'nin muharrem ayı boyunca programlar yaptığını kaydeden Erdoğan, durumdan rahatsız olanları eleştirdi.

YENİ TV KANALI MÜJDESİ

Erdoğan bir de müjde verdi. TRT'nin tüm dünyaya Türkçe yayın yapacak yeni bir kanalının yayına gireceğini kaydeden Erdoğan, “21 Mart'ta, yani Nevruz'da Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı yerlerde yayına başlıyor” dedi. Erdoğan, Nisan ayında TRT INT'in yeni bir yapılanmayla yayına başlayacağını belirterek, “24 saat boyunca Türk topluluklarına haber yayını yapılacak. İnanıyorum ki bu kanallar bizi birbirimize daha da yakınlaştıracak” ifadelerini kaydetti.

NAZIM HİKMET'İN TÜRK VATANDAŞLIĞINA GERİ ALINMASI

Hükümetin ünlü şair Nazım Hikmet'i yeniden vatandaşlığa aldığını vurgulayan Erdoğan, “Sene 1951 Nazım Hikmet'i vatandaşlıktan atmışlar. Şair; şiir yazmış. Ben de şiir okudum beni de içeri attılar” diye konuştu. Bu konuda da eleştiri aldıklarını ve buna çok üzüldüklerini belirten Erdoğan, “Bazı sanatçı denen kişiler bunu bu hükümet yapmamalıydı diyor. Bu hükümet yaptığı için üzüntülüyüm diyor” dediğini belirterek, “Senin oyunu istemiyorum bari bir teşekkür et” diye serzenişte bulundu.

“SEVGİLİ VATANDAŞLARIM SİZDEN BİR ŞEY İSTİYORUM”

Dinleyicilere, “Sevgili vatandaşlarım ben sizden bir şey istiyorum” diye seslenen Erdoğan “Biz asimilasyona karışıyız ama entegrasyonun yanındayız. Ben siz vatandaşlarımdan şunu istiyorum. Belçika'ya entegre olmakta yada bir Avrupa ülkesine entegre olmakta sorun çıkarmayın” ifadelerini kullandı. Avrupa'daki tüm Türklerden vatandaşlık almalarını isteyen Erdoğan, bunun Türkiye için de çok faydalı olduğunu, bu sayede Avrupa'da Türk parlamenterler seçildiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda kendisini dinleyen herkese teşekkür etti. Ardından Başbakan Erdoğan ve sahneye çağırdığı eşi Emine Erdoğan, bakan, büyükelçi, belediye başkanı ve temsilciler hep birlikte vatandaşları selamladı.