Ankara"da Seferberlik Bölge Başkanlığı kayıtlarında inceleme yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hâkim Kadir Kayan"ın, takip edildiği ihbarı sonrasında yaşanan gergin saatlere konu olan iki araç ve serbest kalan askeri personelle ilgili olarak savcılık soruşturma başlattı. Hâkim Kayan"ın polis yetkililerine Çankaya"daki aracı daha önce de gördüğü yönünde bilgi verdiği öğrenilirken Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı da Çankaya"da durdurulan araçtaki alışveriş maddelerinin fişlerini inceliyor.

Telefon kayıtlarına bakılacak
Alınan bilgilere göre, önceki gün öğle saatlerinde Kayan"ın korumalarına telefonla verdiği talimat sonrasında Çankaya ve Mamak"ta durdurulan, biri sivil, diğeri resmi plakalı iki sivil beyaz araç ve içindeki yedi askerle ilgili soruşturmaya başlandı. Kayan"ın bizzat kendisinin tuttuğu tutanak sonrasında durdurulan her iki araç ve içindeki askeri personelin Merkez Komutanlığı"ndaki ilk ifadelerinden, Çankaya"daki aracın bir kuvvet komutanının konutunda görevli olduğu ve araçtaki üç personelin alışveriş için ilgili makamlarca görevlendirildiği saptandı. Personel serbet kalmasına rağmen savcının soruşturmaya devam edeceği öğrenildi.

İkinci araç tamiratta
Personelin günlük görev talimatının tespitinin yanı sıra, bölgede ne zaman dolaştığının saptanması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı"na HTS kayıtlarının (baz istasyonları aracılığıyla geçmişe dönük tespit) belirlenmesi için yazı yazacak olan savcılığın, aynı zamanda arka koltuktaki alışveriş torbalarını da mercek altına alacağı öğrenildi. Savcılığın alışveriş fişlerini ve alışveriş yapılıp yapılmadığını araştıracağı ifade ediliyor. Savcılığın gerekirse alışveriş merkezinin kamera kayıtlarını da inceleyeceği belirtiliyor.

Mamak"ta durdurulan resmi plakalı araçtaki dört askerin de yine üst düzey bir komutanının konutundaki tadilat çalışmasına katıldığı ve çalışmanın ardından birliğine döndüğü anlaşıldı.

Her iki aracın da tesadüf olarak aynı yerde bulunup bulunmadığını araştıracak olan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, dört askeri de önceki akşam ilk sorgularının ardından serbest bırakmıştı. Araçlarda yapılan aramalarda dinleme veya takip işlemlerinde kullanılan herhangi bir teknik cihaz bulunamazken, savcılığın bu konuyla ilgili olarak da çalışmalarına devam edeceği ifade edildi.

Hâkim Kayan"ın şimdiye kadar herhangi bir korumasının olmadığı, ancak Seferberlik Bölge Başkanlığı"ndaki çalışmaları nedeniyle, bir sivil polis ekibinin koruma amacıyla tahsis edildiği de öğrenildi. Gerekli prosedür tamamlanana kadar Kayan"a Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi"nden özel harekât eğitimi almış polislerden oluşan, araçlı koruma tahsis edildiği belirtildi. Korumaların salı günü göreve başladığı belirtildi.
Kayan"ın polis yetkilileri ile yaptığı görüşmede Çankaya"da durdurulan aracı daha önce de gördüğünü söylediği de ifade edildi. Kayan, Seferberlik Bölge Başkanlığı"ndaki çalışmalarına pazartesi devam edecek./milliyet