Uluslararası kuruluşların raporlarına göre Afganistan'ın 24 milyonu bulan nüfusunun 11 milyonunu, 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. Yetkililer, yaklaşık 30 yıldır işgal ve savaş nedeniyle 100 binden fazla çocuğun sakat kaldığı ülkede annesiz babasız kalan çocuk sayısının ise 1 milyona ulaştığına dikkati çekiyor.

1979'daki Sovyet işgali döneminde döşenen 10 milyon mayın dolayısıyla Afganistan'da her gün 20-25 çocuğun yaralandığı, 1 çocuğun öldüğü belirtilen raporlarda, 2001'den önce 7.5 milyon Afganlının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, 2002'den sonra ise ülke nüfusunun tamamına yakınının beslenme sorunu yaşadığı vurgulanıyor.

ABD'nin Afganistan operasyonu sonrasında yüzlerce çocuğun bombalı saldırılarda öldüğünü kaydeden yetkililer, Taliban saldırılarında da çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiğine işaret ediyor.

1 MİLYON ÇOCUK OT VE ÇEKİRGE İLE BESLENİYOR

1 milyon Afganlı çocuk mülteci bulunduğu belirtilen raporlarda, ülkedeki çocukların büyük kısmının ot ve çekirge yiyerek hayatta kalmaya çalıştığına dair ifadeler de yer alıyor. Toplam 11 milyon çocuk nüfusunun yüzde 95'inin "savaş travması" nedeniyle tedaviye muhtaç olduğu kaydedilirken, 6-13 yaş grubu çocukların yüzde 70'inin okuma yazma bilmediği belirtiliyor.

Kabil'deki 12 mülteci kampında yaşayan 1 milyon Afgan çocuk hemen hemen her gün soğan kızartmasıyla karnını doyurmaya çalışırken, ağır koşullarda yaşama tutunma çabasında.

ÇOCUKLAR ORGAN VE UYUŞTURUCU TİCARETİ KISKACINDA

Öte yandan Afganistan'da her yıl onlarca çocuğun, organ ve uyuşturucu ticaretinde kullanılmak veya "intihar komandosu" olarak yetiştirilmek üzere yurt dışına kaçırıldığı bildiriliyor. Afganistan polisi ve çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan doktorlar, çocukların organ ve uyuşturucu tacirlerinin eline düşebildiğini ifade ederek, her ay onlarca çocuğun organ mafyası tarafından kaçırıldığını iddia ediyor.

Kaçırılan çocukların gözleri ve böbreklerinin yurt dışında başka insanlara nakledildiğini öne süren Afgan kaynakları, çocukların organ ticaretinin yanı sıra uyuşturucu ticaretinde de aracı olarak kullanıldığını vurguluyor. Bölgedeki kimi ülkelere kaçırılan bazı çocuklara da "intihar komandosu" olmaları için eğitim verildiğini iddia eden yetkililer, bu eğitimlerde çocukların beyinlerinin yıkandığını ifade ediyor.

AKŞAM