Manhattan Bölge Mahkemesi Yargıcı Shira Scheindlin, savcılığın terör ve silah kaçakçılığı suçlarından ömür boyu hapis talebine rağmen, Bout'un ABD halkına zarar vermeyi planladığı yolunda bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Yargıç Scheindlin, bu gerekçeyle Bout'a öngörülen asgari cezayı vererek, hikayesi 2005 yılına ait "Lord of War" (Savaş Tanrısı) filmine esin kaynağı olan 45 yaşındaki Rus'u 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Diktatörler ve zalim rejimleri silahlandırması sebebiyle "ölüm taciri" lakabı ile ünlenen Bout, Mart 2008'de Bangkok'taki 5 yıldızlı Sofitel Oteli’nde kendilerini Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyesi alıcılar olarak tanıtan ABD ajanlarının kurduğu tuzakla yakalanmıştı.

Bout, Kolombiyalı FARC militanlarının yanı sıra Liberya’nın savaş ağası ve eski devlet başkanı Charles Taylor, Kongolu isyancılar ile 11 Eylül saldırılarının hemen öncesine dek Afganistan’daki Taliban ve El Kaide militanlarına silah, hatta savaş uçakları satmakla suçlanıyordu. Bout, 2010 yılının sonlarında Rusya'nın kendisine iade edilmesi için talepte bulunmasına karşın ABD'ye teslim edilmişti.

ALTI DİL BİLİYOR
Sovyet Hava Kuvvetleri’nin eski bir subayı olan Tacikistan doğumlu Bout'un ayrıca, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika'daki, aralarında Libya lideri Muammer Kaddafi'nin de bulunduğu pek çok ülke liderine silah sağlayarak iç savaşları teşvik ettiği ve Angola'daki iç savaşta, iki tarafa da silah sağladığı öne sürülüyor. Bout'un, terör örgütü PKK'ya da silah sattığı da iddialar arasında.

Yakalandığında İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve İngilizce, Fransız ve Portekizce dahil altı dil bilen Bout, "Boris" ve "Vadim Markoviç Aminov" gibi sahte isimlerle seyahat ediyordu.