Hollanda'nın Lahey şehrinde bugün toplanan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Liberya'nın eski devlet başkanı Charles Taylor'ın Sierra Leone'de savaş suçu işlediğine karar verdi. Taylor'ın cezasını İngiltere'de çekeceği açıklandı.

Birleşmiş Milletler destekli Sierra Leone Özel Mahkemesi’nin aldığı bu kararla, Taylor, bir uluslararası mahkeme huzurunda hüküm giyen ilk Afrikalı devlet başkanı oldu.

Mahkeme başkanı Richard Lussick, kararı, “Mahkememiz, zanlının, iddianamedeki 11 suçun birinin işlenmesine yardım ve yataklık ettiğine ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde cezai olarak sorumlu olduğuna karar vermiştir” ifadeleriyle açıkladı.

Lussick, Taylor'ın hapiste geçireceği sürenin 30 Mayıs tarihinde açıklanacağını ifade etti.

İNGİLTERE'DE HAPİS YATACAK

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Taylor'ın İngiltere'de hapis yatacağını söyledi.

Hapishanenin yeri ve tutukluluk süresinin kararın detaylarına göre belirleneceğini ifade eden sözcü, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kararın ne kadar güçlü olduğu, Taylor'ın tutulacağı hapishanenin kategorisini de belirleyecek" diye konuştu.

"KANLI ELMASLAR"

1997-2003 yılları arasında Liberya’nın devlet başkanı olan Taylor'ın, komşu Sierra Leone'de 11 yıl süren ve 50 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaş sırasında “kanlı elmaslar” karşılığında Devrimci Birleşmiş Cephe (RUF) askerlerine destek olmak ve emir vermekle suçlanıyordu.

64 yaşındaki Taylor, aralarında cinayet, tecavüz, çocukları askere almak ve seks kölesi olarak çalıştırmak da bulunan 11 suçtan yargılanıyordu.