Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin tamamen normalleşmesinin hedeflendiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Babacan, “Oldukça karışık, ama adım adım satranç oyunu gibi ileriye doğru hareket ediyoruz” dedi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara"nın vizyonunun, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesi olduğunu kaydederek, “Bunun bir rüya olmadığına inanıyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Kolay değil, oldukça karışık ama adım adım satranç oyunu gibi ileriye doğru hareket ediyoruz” dedi.
Atlantik"in iki yakası için ortak küresel tehditlerin belirlenmesine yardımcı olmak için somut ve tarafsız öneriler geliştirmeyi amaçlayan ve Amerika ile Avrupalı eski dışişleri bakanlarından oluşan Aspen Atlantik Grubu"nun yuvarlak masa toplantısında konuşan Babacan, Türkiye"nin küresel sorumluluk üstlenen bir ülke olduğunu vurguladı.
Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerine değinen Babacan, “Geçtiğimiz 1,5 yılda Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri konusunda çok yoğun bir şekilde çalıştık. Vizyonumuz, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesi. Bunu başardığımızda, bölgede yeni bir jeopolitik durumun oluşacağına inanıyoruz. Bir hedefimiz var ve bunun bir rüya olmadığına inanıyoruz, bunun için çalışıyoruz. Oldukça karışık ama adım adım satranç oyunu gibi ileriye doğru hareket ediyoruz” diye konuştu.

Gül: Sorun yok
Dün Bulgaristan"a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı"nda Ermenistan"la ilişkileri normalleştirme konusunda soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev"le birçok kez konuştuğunu belirterek, “İkimizin de anlayışı şu: Yapılan bu çalışmalar, her iki ülkenin çıkarına yapılan çalışmalardır. Hem Türkiye"nin hem Azerbaycan"ın. O açıdan herhangi bir sorun yok, anlayış karşılıklı” dedi.

Erdoğan, Azeri Bakanı kabul etti
Ankara"ya gelen Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Sefer Abiyev, dün akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, iki ülke arasındaki güvenin teyit edildiği bildirildi.
Abiyev"in Erdoğan"a, kamuoyuna yansıyan şekliyle Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde sorun çıkmasının mümkün olmadığını, iki ülkenin dost kalacağını belirttiği öğrenildi. Erdoğan"ın da, “Türkiye"den, Azerbaycan"ı üzecek, sıkıntıya sokacak davranış beklenmemelidir” dediği ifade edildi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da Azeri Bakan Abiyev"in Genelkurmay karargâhında karşılanması törenini basına açarak, Türk Silahlı Kuvvetleri"nin Azerbaycan"ın yanında olduğu mesajını verdi. Abiyev, dün Orgeneral Başbuğ"u Genelkurmay karargâhında ziyaret etti. Başbuğ, göreve geldikten sonra karargâha yapılan ziyaretleri basına kapatmış ve internet sitesinden duyurulması yoluna gitmişti.
Bu arada ABD"nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, dün MHP lideri Devlet Bahçeli"yi ziyaret ederek “Ermenistan” brifingi verdi. Basına kapalı yapılan görüşmede, Bahçeli"nin Ermenistan"ın Türkiye topraklarına ilişkin talepleri ve işgal ettiği Azeri topraklarından çıkmaması halinde Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasına karşı olduklarını ilettiği bildirildi.

Milliyet