Yüzyılın en büyük finansal kasırgasının yerle bir ettiği dünya ekonomisi olağanüstü parasal ve mali teşviklerle 2009 yılının üçüncü çeyreğinnde resesyondan çıkış sinyalleri vermeye başladı. Küresel krizin çıkardığı yangını söndürmek isteyen merkez bankalarının ortaya saçtığı paralar ve hükümetlerin acil yardım planları ABD ve Avrupa ekonomisinin büyüme dönemine girmelerini sağladı. Ancak kamunun ekonomi üzerindeki ağırlığını yavaş yavaş azaltacak olması ve merkez bankalarının piyasa verdiği paraların geri çekilerek faiz arttırımına gidilecek olması piyasalarda 2010 yılı için tedirginlik yaratıyor. Kriz kahinleri olarak ünlenen Nouriel Roubini ve Marc Faber'in de dile getirdiği '2010 yılında yaşanacak ikinci dip' piyasalarda 'Satış zamanı geldi mi?' sorularını ön plana çıkarmaya başladı. Dünyada yaşanan ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için özel tüketim ve yatırım bayrağının kamudan devralınması gerektiğini belirten Amerikan Merkez Bankası (FED) Eski Araştırma Koordinatörü Erkin Şahinöz, bu bayrak değişiminin piyasalarda satış baskısı yaratabileceğini söyledi.

BAYRAK DEĞİŞİMİ SANCILI OLACAK

Krizden çıkış evresinin ilk üç çeyreğinde yaşanacak olan ekonomik büyümenin büyük ölçüde parasal ve mali teşviklerin sağladığı 'hormonlu' ya da 'suni' olacağını ifade eden Şahinöz, “Büyümenin sürdürülebilir olabilmesi için teşviklerin rafa kaldırılmasından sonra özel tüketim ve yatırımın bayrağı kamudan devralması gerekiyor. Aksi halde iki-üç çeyrek yaşanacak büyüme saman alevi gibi parlayıp sönecektir. Ancak bu bayrak değişimi yani büyümenin sürdürülebilir patikaya oturma süreci sancılı olacak. Bayrak değişiminin 2010 yılının ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yaşanmasını bekliyorum. Finansal piyasaların da bu süreci yaklaşık (en geç) 4-5 ay önceden fiyatlamaya başlayacağını ve piyasalarda satış baskısı oluşturacağını düşünüyorum. Bu da bizi takvim olarak bu yılın sonlarına ya da önümüzdeki yılın başlarına getiriyor” dedi.

Boğa sert bir darbe yiyecek

2010 yılında yaşanacak bayrak değişiminin finansal piyasalar tarafından önvqceden fiyatlandırılacağını, bu görüşlerinin ise finansal piyasaların eski kabus dolu günlerine geri döneceği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini dile getiren Erkin Şahinöz, “Finansal piyasaların eski günlerine dönmesini beklemiyorum. Aksine, yıllarca süreceğini düşündüğüm “boğa piyasası” içinde “düzeltme” bekliyorum. Beklentim boğa piyasasının yerini ayı piyasasına bırakması değil. Sadece beklenenden daha uzun süreli ve daha sert geçeceğini düşündüğüm bir düzeltme için yeterli derecede malzeme biriktiğini ve düzeltmeye başlangıç seviyelerine yakın olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

İMKB'de kritik seviye 52 bin

Satış eğiliminin zamanlama olarak önümüzdeki günlerde başlayabileceği gibi, yıl sonuna doğru da olabileceğini vurgulayan FED Eski Araştırma Koordinatörü Erkin Şahinöz, “Bu hareket önümüzdeki yılın başında da başlayabilir. Zamanlamayı kestirmenin zorluğu kriz sırasında büyük darbeler yemiş fonların yılın son çeyreğinde varlık fiyatlarını “suni bir şekilde” mümkün mertebe yüksek tutma dürtüsünden kaynaklanıyor” dedi. Satış eğilimine yönelik zamanlamanın çok önemli olmayacağını da dile getiren Şahinöz sözlerine şu şekilde devam etti: “Çünkü, satış önümüzdeki günler yerine, yeni yılın başında başlasa bile varlık fiyatlarında mevcut düzeylerin çok üstüne çıkılabilir. Bu bağlamda Dow Jones'ta 10.300-10.500 aralığında, İMKB'de 50.000-52.000 aralığında, petrolde 80 dolar düzeylerinde satışı, dolar kurunda da 1.45-1.46 aralığında TL'den dolara geçişi tavsiye ediyorum.”/yeni şafak