Semt pazarı ve hallerde artık, “domatese gel”, “abla sulu limon bunlar”, “Diyarbakır karpuzu”, “Çengelköy hıyarı” diye bağırarak sebze ve meyve satılamayacak. Bu kurala uymayan pazarcı esnafına 50 lira ceza kesilecek.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, yeni düzenlemelere uymayanlara cezalar öngörüyor.

Şubat"ta yasalaşacak

Tasarıya göre, halde, toptan satış miktarının altında mal satanlar; malların etiketlenmesine, pazar yerine mal getirilmesine, tahsis sahiplerince kullanılacak kimlik kartlarına ve bu kişilerce giyilecek kıyafetlere ilişkin çıkarılan yönetmeliklere aykırı davrananlar, 100 lira idari para cezasına çarptırılacak.

Satış yeri olmadan toptancı halinde veya pazarda satış yapanlara, 500 lira idari para cezası verilecek.

Aracılık hizmeti vermeden komisyon ücreti alanlara, aldıkları malın bedelini 15 gün iş günü içinde üreticiye ödemeyen komisyonculara, üretici ve üretici örgütleri dışında hallerde kendi aralarında mal alıp satanlara, tasarıdaki hükümlere aykırı olarak komisyonculuk yapan üretici ve tüccarlar ile satış yerinde izin almadan değişiklik yapanlara, 2 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Tasarı malın miktarını, satış değerini, komisyon oranını, ücretini gerçeğe aykırı bir şekilde sunanlara ve haldeki atık malları ayıklayarak hal içinde veya dışında satanlara da 3 bin lira para cezası uygulanmasını da içeriyor. Tasarının Şubat ayı içinde yasalaşması bekleniyor.

Bakkallar Başbakan"dan acil randevu talep etti

Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın “Mahalle Bakkalı devri artık kapandı” sözleri üzerine kendisinden acil randevu talep etti. Yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan"ın bu sözlerinin küçük esnaf ve sanatkarı derinden yaraladığını belirten Palandöken, “Anayasa"nın 173"üncü maddesi gereği küçük esnaf ve sanatkarın korunması ve desteklenmesi gerekiyor. Başbakanımıza yanlış bilgi verildiği inancındayız” dedi. /vatan