Deneme çalışmalarını tamamlayarak tamamen üretime başlayan Gürmat Firması 47.4 MWe güç ile Türkiye"nin en büyük jeotermal elektrik santrali olarak hizmet vermeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak olan dev tesisten üretilen elektrik enerjisi hem ülke ekonomisine katkı, hem de çevre dostu olarak kullanılmaya başlandı.

1999 yılında başlayan çalışmalar ve kuruluş aşamasını tamamlanarak 47,4 MWe güç ile elektrik üretimine başlayan Gürmat Firması bugün basın karşısına çıkarak, yaklaşık 10 yıllık çalışmlarını ve geldikleri aşamayı anlattılar. İşletme Müdürü Ergün İşler, Teknik Müdür Necati Bayrakoğlu ve Rezervuar Bakım İşletme Şefi Bayram Erkan, firma olarak bölgede ilk kazmayı vurdukları andan bugüne kadar geçen evreleri anlattılar.

“TÜRKİYE SAHİP OLDUĞU REZERVİN SADECE YÜZDE 4"ÜNÜ KULLANIYOR”

Şu anda 58 personel ile 365 gün 24 saat çalıştıklarını ve 47.4 MWe güç ile üretim yaptıklarını kaydeden Şirket Müdürü Ergün İşler, bölgeye 140 milyon dolar yatırım yaparak bu santrali kurduklarını ifade etti. Türkiye"nin yer altı ve yerüstü kaynaklar bakımından çok zengin bir ülke olduğunu ve bu zenginliklerin kullanılması halinde stratejik öneme sahip enerjide dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını iddia eden Gürmat İşletme Müdürü Ergün İşler “Türkiye olarak jeotermal enerji zenginliği bakımından dünyada 7. sırada yer alıyoruz. Bu zenginliğin de yaklaşık yüzde 90"lık kısmı Aydın"da yer alıyor. Ülke olarak ise eldeki kaynakların ancak yüzde 4"ü şu anda kullanılmaya başlandı. Bölgemizde 232 santigrat derece sıcaklığa sahip bir rezervuar var. Firma olarak MTA"nın yaklaşık 30 yıl önce Kenan Evren döneminde açtığı 9 kuyu, daha sonra bizim açtığımız 9 kuyu olmak üzere 18 kuyu üzerinde çalışmamız oldu. Bunlardan işletmeye uygun olan 14 kuyudan şu anda buhar enerjisi alıyoruz. Saatte 2 bin 500 ton sıcak suyu santralimize alıp, bu suyun buharını aldıktan sonra reenjekte ediyoruz. Kesinlikle çevreye zarar vermiyoruz. Aydın"ın sahip olduğu jeotermal enerji kullanılırsa Aydın hareketlenir ve adeta bir enerji merkezine döner” dedi.

Gürmat işletme Müdür İşler, ayrıca bazı basın organlarında, araştırılmadan çevreye zarar verdikleri yolunda haber çıktığını iddia ederek, sorumluluk sahasında yer alan tüm alanları basın mensuplarıyla birlikte gezdiler. Reenjektenin yasal sorumluluk olduğu gibi kaynağın devam edebilmesi için de mutlaka yapılması gereken bir unsur olduğunu ifade eden İşler, herkese kapılarının açık olduğunu ve Avrupa Çevre Ödülü sahibi olduklarını söyledi.