Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na 'şarlatan' diyerek tepki gösteren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 174 gün adli para cezasına çarptırıldı. Karaosmanoğlu, günlüğü 20 liradan toplamda 3 bin 480 lira para ödeyecek.

Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi`nde gerçekleştirilen karar davasına, Hamzaoğlu`nun avukatları Ali Haydar Gonca, Nesrin Aktaş, Beyhan Savran, Hasan Hüseyin Evim, Yıldız İmrek ve Ziynet Özçelik ile Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu`nun avukatları Halit Çokan ve Hüseyin Aydın katıldı.

Şarlatan Davası'nda, Hamzaoğlu'na destek olmak için BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da adliyeye geldi.

Mahkemede ilk olarak söz alan Hamzaoğlu`nun avukatlarından Ziynet Özçelik, “Sanık, suçu kasten işlemiştir. Kendisi şarlatan kelimesini birden fazla yerde kullanmış ve hakaret suçunu işlemiştir. Müvekkilim, araştırma bitmeden basına demeç vermişse de bunun tahrik olarak nazara alınmamasını istiyoruz. Ayrıca, KOÜ tarafından uyarı cezası verilmişse de onun iptali için dava açtık. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz.” dedi.

Hamzaoğlu son savunmasında, “Sanık her ne kadar benim araştırmamı kabul etmese de Kocaeli Valiliği bu konuda gerekli işlemlere başlamış ve çevre sağlığı ile ilgili genelgesini, 25 Ocak 2011 tarihinde değiştirmiştir. Bu nedenle sanıktan şikayetçiyim.” diye konuştu.

Karaosmanoğlu'nun avukatlarından Hüseyin Aydın ise “Hamzaoğlu, ön rapor bile hazırlamadan halk sağlığı ile ilgili kamuoyuna açıklama yapmıştır. Müvekkilimin tepkisi buna yöneliktir. Müvekkilimizin açıklamaları hukuken düşünce açıklaması niteliğindedir. Bu nedenden de kendisinin beraatini talep ediyoruz.” dedi.

Savunmaların tamamlanmasının ardından sanık olarak yargılanan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu`na hakaret ettiği gerekçesiyle ilk olarak 182 gün adli para cezasına çarptırıldı. Bu ceza arttırılarak önce 210 güne çıkartıldı, ardından bu fiilin birden fazla söylendiği gerekçesiyle 262 gün adli para cezasına çevrildi. Mahkeme başkanı ardından, Kocaeli Üniversitesi`nin Hamzaoğlu ile ilgili verdiği rapordaki gerekçeleri yerinde gördüğünü belirtti. Mahkeme Başkanı, Karaosmanoğlu`nun tahrik altında bu suçu işlediği kanaatine vardı. Bu gerekçeyle cezada 3`te 1 nispetinde indirim yapılarak, Karaosmanoğlu, 174 gün adli para cezasına çarptırıldı.

Her günü 20 TL`den hesaplanan adli para cezasına göre, Karaosmanoğlu, toplam 3 bin 480 TL para cezası ödeyecek. Ayrıca, müvekkil parası olan bin 200 TL de kendisi tarafından ödenecek. Karaosmanoğlu`nun, parayı 20 eşit takside bölüp birer ay arayla ödemesine karar verildi. Kararın ardından Hamzaoğlu ve destekçileri, alkışlarla yağmura aldırmadan adliye önünde sloganlar attı.

Karaosmanoğlu`nun avukatları, kararı temyiz etmek için zaman kaybetmeden harekete geçti. Karaosmanoğlu`nun avukatları karara 1 hafta içinde itiraz edecek. Yargıtay`a yapılan başvurunun ardından karar ya onaylanacak, ya da geri gönderilerek dosyanın görülmesine yeniden başlanacak.

Bilindiği gibi; Hamzaoğlu'nun, Dilovası`nda yaptığı araştırmasında, yeni doğmuş bebeklerin dışkıları ve anne sütünde ağır metaller bulunduğunu açıklaması üzerine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu 'şarlatan' diyerek tepki göstermişti.