Fransa"da Dışişleri Bakanı ile Başbakan"ın Tunus ve Mısır"da diktatörlerce ağırlandığı ortaya çıkınca, kabak bütün bakanların başına patladı. Sarkozy, "Bundan sonra hükümetin bütün üyeleri tatillerini Fransa"da geçirecek" dedi.

Fransa"da Başbakan ve Dışişleri Bakanı"nın Mısır ile Tunus"a bedava gidip otoriter liderlerce ağırlandığının ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda kabak bütün bakanların başına patladı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün, “Bundan sonra Fransa hükümetinin bütün üyeleri tatillerini Fransa"da geçirmeli” diyerek bütün bakanların yurtdışı seyahatlerine el koydu.

Mübarek ağırlamış

Başbakan François Fillon ve Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie"nin halk ayaklanmalarıyla çalkalanan Mısır ve Tunus"taki "masrafsız" tatilleri nedeniyle topa tutulan Sarkozy, “Yurtdışından gelen davetler, Fransa"nın dış politikasıyla uyumlu olup olmadıklarının anlaşılması için başbakan ve cumhurbaşkanlığının diplomatik biriminin izniyle kabul edilecek” diye konuştu.
Skandal ilk olarak, Alliot-Marie"nin aralıktaki halk isyanı sırasında önde gelen Tunuslu bir işadamının uçağıyla Tunus"a iki defa tatile gittiğinin ortaya çıkmasıyla patlak verdi. Dahası, bu işadamının isyan nedeniyle Tunus"u terk eden 23 yıllık diktatör Zeynelabidin Bin Ali"ye yakın olduğu da iddia edildi. Bakan, isyanın başlangıcında da “Tunus"a polis gönderelim" deyince, sömürgeci yaklaşımı nedeniyle eleştirilmişti. Tunus skandalının yatışıyor göründüğü sırada Fillon"un da 26 Aralık - 2 Ocak arasında Noel tatilini, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek"in misafiri olarak ailesiyle Nil üzerindeki Asvan"da geçirdiğinin ortaya çıkması tüm bunlara tuz biber ekti. Fillon önceki gece, Le Canard Enchaine gazetesinin iddiasını doğruladı. Başbakan, Nil"de tekneyle gezdiğini ve Mısır hükümetine ait bir uçakla ülkede gezdiğini açıkladı. Böylece Fillon"un Alliot-Marie"yi neden ısrarla savunduğu da ortaya çıkmış oldu.

"Eskiden normaldi"

Fransız liderlerin işadamları veya devlet başkanları tarafından ağırlanması ülkede bir tür "gelenek" haline gelmişken, Sarkozy bakanlarına yurtdışı tatil yasağı getirdiği konuşmasında, “Birkaç yıl önce normal görünen bir şey bugün şok yaratıyor” diye ekledi.

Ancak tatil yasağı muhalefeti tatmin etmedi. Sosyalist Parti"nin parlamento lideri Jean-Marc Ayrault, "kamu yararı" kavramının devletin üst tabakasında paramparça olduğunu söyleyip, “Hükümet çıkar çatışmaları konusunda herkes için geçerli olacak bir yasa çıkarmalı” dedi.

Sarkozy"nin de farkı yok

Sarkozy"nin kendisi de liderler tarafından ağırlanmaya alışık. Zira Fransa Cumhurbaşkanı ve eski model-yeni şarkıcı eşi Carla Bruni, yılsonu tatillerini Fas Kralı 6. Muhammed"in kraliyet rezidansında geçirmişti. Çift, birlikteliklerinin yeni başladığı Aralık 2007"de de Mısır"da lüks bir tatil yapmış, Cumhurbaşkanı kullandıkları özel uçağı Fransız milyarder Vincent Bollore"den ödünç aldığı iddiası nedeniyle eleştirilmişti.

Milliyet