Fransa'da Nicolas Sarkozy sonrası merkez sağda liderlik yarışı giderek kızışıyor.

Eski Başbakan Francois Fillon, uzun bir bekleyişin ardından basına yaptığı açıklamada, merkez sağın liderliğine talip olduğunu kamuoyuna duyurdu.

Fillon, ''Merkez sağ partiyi toparlamak benim sorumluluğum'' dedi.

François Fillon ile merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği'nin Genel Sekreterlik görevinde bulunan Jean Francois Cope de liderlik yarışında kesinlikle yer alacağı mesajını daha önce delegelere vermişti.

Cope, yaptığı açıklamalarda, parti liderliği mücadelesinden önce, merkez sağın güçlü bir muhalefet olarak siyaset sahnesinde rol oynaması gerektiğini savunuyor.

-Juppe'den ara formül-

İktidarı kaybeden eski hükümetin dışişleri bakanı Alain Juppe ise bugün yaptığı açıklamada, merkez sağın 2017 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayı olacak siyasetçinin daha sonra parti delegeleri tarafından belirlenmesini, bu tarihe kadarsa talep geldiği takdirde kendisinin partinin başına geçebileceğini söyledi.

Kendisinin gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak istemediğini belirten Juppe, merkez sağ partiyi sadece kendisinin toparlayabileceği mesajını verdi.

Merkez sağ partisi liderliği için adaylar Eylül ayında başvurularını yapabilecek. Parti kongresi Kasım ayında toplanarak yeni liderini seçecek. Seçimlerde 250 bin parti delegesi oy kullanacak.

Eski Bütçe Bakanı Valerie Pecresse ve Eğitim Bakanı Laurent Wauquiez, yine parti liderliği için aday olması beklenen siyasetçiler arasında yer alıyor.