Fransa Cumhurbaşkanı"nın, Türkiye"yi AB dışına itmek ve AB sınırlarını belirlemek amacıyla önerdiği "Akil Adamlar Komitesi"nin adı, "düşünce grubu" olacak ve AB"nin mevcut politikalarına alternatif üretmeyecek.

AVRUPA Birliği"nin Türkiye yanlısı ülkeleri, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"i by-pass etti. Sarkozy"nin, Türkiye"nin üyeliğinin önünü kesmek ve AB"nin sınırlarını belirlemek amacıyla görevlendirilmesini istediği "Akil Adamlar Komitesi" konusuna el koyan AB Dönem Başkanı Portekiz, 13-14 Aralık"ta bir araya gelecek olan AB liderlerine sunacağı taslakta Akil Adamlar Komitesi"nin adını "Düşünce Grubu" olarak belirledi ve görevinin AB"nin mevcut politikalarına alternatif oluşturmamak olduğunu belirtti.

Portekiz"in hazırladığı öneri, Sarkozy"nin beklentisini karşılamıyor. Ancak başta İngiltere olmak üzere AB"nin çoğunluğunu oluşturan ülkeler ağırlığını koydu ve Türkiye"nin üyeliğine alternatif oluşturabilecek bir arayış içine girilmesinin önünü kesti.

Portekiz"in taslağına göre "Düşünce Grubu", kurumsal konuları tartışmayacak ve AB"nin mevcut politikalarının gözden geçirilmesi konusuna girmeyecek. Yeni oluşum, Avrupa sosyal modelinin yaratacağı ekonomik gelişmeleri inceleyecek, göç, enerji ve iklim değişikliği gibi konuların getireceği olası sorunların önüne nasıl geçilebileceğine bakacak ve bölgenin istikrarının nasıl sağlanabileceği gibi konularda fikir üretecek. "Düşünce Grubu", bu konuda hazırlayacağı raporu, mart 2010"da toplanacak olan AB liderlerine sunacak. Böylelikle Fransa"nın "akil adamlar" komitesini gerekçe göstererek itiraz ettiği Türkiye ile açılması beklenen iki başlığın önündeki engel de kalkacak.

Türkiye tavrım belli

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İtalyan Corriere della Sera"ya verdiği demeçte "Türkiye konusunda tavrım belli, bu tavrımda değişiklik yok. Sorun AB"nin sınırlarıyla ilgilidir. Bu, karmaşık bir meseledir. Ele alınmamalıdır demiyorum ama kolay bir yanıt bulunamayacağının da bilincindeyim" dedi. Türkiye ile müzakerelerin tam üyeliğin yanı sıra stratejik ortaklık olasılığını da göz önüne alarak yürütülmesi gerektiğini belirten Sarkozy şöyle dedi: "Yeni fasılların da müzakereye açılmasına onay vermeye hazırım ama tek bir şartım o da müzakerelerin iki olası sonuçla örtüşebilecek şekilde yürütülmesidir. "

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL