Yenidoğan sarılığının daha çabuk atlatılması için yeni bir tedavi geliştirildi. Türkiye'de ilk kez üretimi yapılan “LED Fototerapi Cihazı”, mevcut teknolojilerdeki istenmeyen zararlı mor ve kızıl ötesi ışınlar yaymıyor; ayrıca kuvözlerde yatan bebeklerin florasan veya halojen lambaların etkisiyle vücut ısılarının artmasının da önüne geçiyor. Bilkent Üniversitesi Teknoparkı'nda yer alan TENDE Elektronik Yazılım Genel Müdürü Ferhat Yıldız, yeni doğan bebeklerde önemli bir sorun olan sarılığın tedavisinde uzun yıllardır mavi ışık teknolojisinin kullanıldığını belirtti.

VÜCUT ISISINI DENGELİYOR

Halojen ve florasan lambaların yaydığı ultra viyole ve diğer bazı istenmeyen ışınların bebeğin cildinde kırmızı döküntüler, bronzlaşma, sık ve sulu dışkılama gibi birtakım yan etkiler yaratabileceğini vurgulayan Yıldız, ayrıca bu tedavi yönteminin yeni doğanın vücudunun ısınarak ısı dengesinin bozulmasına da yol açabileceğini dile getirdi. Yıldız, bu nedenle son dönemde özellikle yeni doğanlardaki sarılık tedavisinde bu yan etkilerinin ortadan kaldırılması için “LED” teknolojilerinin kullanımının gündeme geldiğini söyledi. Yıldız, bu yeni teknolojinin pek çok üstünlüğü olduğunun altını çizdi.


Yöntemin zararı yok

Türkiye'de de halojen veya florasan lambalı fototerapi cihazlarının kullanıldığını belirten Ferhat Yıldız, kızıl ötesi ve mor ötesi ışıma yapmaması nedeniyle “LED” lambaların son derece güvenli olduğunu ve bilirubin seviyesinin düşürülmesinde önemli bir tedavi yöntemi haline geldiğini söyledi. - yenişafak