TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Üstün, "Cezaevleri Alt Komisyonu" üyeleriyle birlikte Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan yangınla ilgili yaptıkları temaslar hakkında bilgi verdi.

Üstün, olayla ilgili ortaya bazı iddiaların atıldığını söyledi.

Bu iddialardan birinin cezaevinde çok sayıda siyasi tutuklu ve hükümlünün kaldığı ve bunların adli tutuklu ve hükümlülerin kaldığı koğuştakileri kışkırttığı yönünde olduğunu belirtti.

Üstün, diğer iddianın ise "koğuş sorumlusu durumundaki kişi ve ona yakın kişiler tarafından koğuşta bir yangının çıkartıldığı, ancak yangının hesapta olmayan nedenlerle bir anda büyümesi sonucu bu kişilerin de hayatlarını kaybettiği" şeklinde olduğunu söyledi.

Üstün, diğer koğuşlarda kalanların anlatımına göre, olayın birkaç dakikada olup bittiği ve sünger yatakların bir anda alev alması sonucu yükselen yoğun duman yüzünden koğuşun üst katındakilerin bağırmaya fırsat bulamadan baygınlık geçirdiği ve zehirlenerek öldükleri görüşünün ağır bastığını ifade etti.

Üstün, bu iddiaların tamamının savcılık tarafından incelendiğini hatırlatarak, "Bütün bu iddialar var diye o cezaevinin şartlarının kötülüğünü görmezden gelemeyiz" diye konuştu.

Bölgede yeni ve modern cezaevleri binalarının yapımına başlandığını vurgulayan Üstün, tutuklu ve hükümlülerden başka cezaevlerine nakiller olduğunu ve cezaevindeki şartların daha uygun ve sağlıklı hale getirilmeye çalışıldığını bildirdi.