Yargıtay eski başkanlarından Sami Selçuk, görevdeyken telefonlarının dinlendiğini söyledi. Selçuk Ergenekon zanlılarının 4 gün gözaltında tutulmasının da işkence olduğunu söyledi

Onursal Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, CNN Türk"te katıldığı programda Ergenekon soruşturmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Selçuk, canlı yayınında soruları şöyle yanıtladı:

EN SON YÖNTEM: Hukukçu için, savcı için, ergenekonmuş, zaten bu, Ergenekon adıyla siyasallaştı. Bu davanın adının ne olduğu ceza yasasında yazar. Böyle bir davada savcının ne yapacağı bellidir. Eğer bazı önlemler almak gerekiyorsa, bu tutuklama isteğidir, gözaltına alınmadır, efendim aramadır bakın arama dendiği zaman bir konut dokunmazlığını ihlal etmiş oluyorsunuz, tutuklama dendiği zaman hareket özgürlüğünüzü ortadan kaldırıyorlar demek ki bu önlemler, en son başvurulması gereken çarelerdir.

ARAMA GİZLİ OLUR: Şimdi bir kere bir arama yapılır, arama gizli yapılır benim bildiğim nasıl oluyor da benim evim aranırken benden önce benim bilmediğim anda bir bakıyorum dışarıda birçok tv kamerası nasıl oluyor bu? Kimsenin haysiyetiyle oynamaya hakkı yoktur yargının, yargı bunları insana saygı çerçevesinde yapmak zorundadır.

ONURLARIYLA OYNANIYOR: Orada sadece o yaşanmıyorki, gizlilik ihlal ediliyor, insanların onurları ihlal ediliyor. Bir üniversite profesörünü, dekanını götürüyorsunuz, sanki kaçacakmış gibi kollarından tutuyorsunuz, adam nereye kaçacak zaten yaşı gelmiş 70"e. Sanki bir suçüstü yapmışsınız, hırsızlık veya ne bileyim sanki uyuşturucu madde kaçakçısını, bunlar son derece yanlış. Yargıtay başkanıyken sanırım dinleniyordum çünkü bir sesler geliyordu. Dinleniyordum o izlenim ben de doğdu ama yüzde yüz bir şey söyleyemem. O kuşku doğuyor hele bu olaylardan sonra, herhalde dinlendim diyorum.

"Dava siyasallaştı" demişti

YargItay Onursal Başkanı Sami Selçuk, daha önce de yaptığı açıklamalarda Ergenekon soruşturmasına yönelik eleştirilerini dile getirmişti. Selçuk"un Ergenekon iddianamesi ile ilgili eleştirileri şöyleydi: Dava ile somut olarak ilişki kurmaksızın bir gözaltı nasıl olmalıdır, bir sorgulama nasıl olmalıdır? Ben Cumhuriyet Savcısı olsaydım, sorgulamayı ve soruşturmayı bizzat yapardım. Soruşturmayı yaparken hiçbir zaman 2455 sayfalık, bu kadar ayrıntılı bir iddianame yazmazdım. İddianamenin nasıl yazılacağını ceza yargılaması yasası tanımlamıştır. İddianamenin olaylarla ilişkilendirilerek yani bir özet olarak düzenlenmesi söz konusu edilmiştir. Selçuk geçen hafta yaptığı açıklamada da davanın siyasallaştırıldığı eleştirisinde bulunmuştu: Bu dava devletle ilgili olduğu için suç açısından siyasi bir davadır. Ama suç siyasidir diye, dava siyasallaştırılamaz. Ergenekon davası A"dan Z"ye siyasallaştı.